Koronavirusuutiset Nepalissa

Koronavirustilanne Nepalissa on tasaantunut vakavan toisen aallon jälkeen ja suurin osa rajoituksista on purettu. Kansainvälisiä lentoja on lähes normaalisti saatavilla ja täyden rokotussarjan saaneet matkaajat voivat hakea viisumia maahan saapuessaan. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti ja suurlähetystö kehottaa matkailijoita seuraamaan paikallista uutisointia ja viranomaisten viestintää viimeisimpien päivitysten osalta.

24.9.2021

Maahantulosäännökset

Kansainvälinen lentoliikenne Nepaliin on palautettu. 

Viisumin hakeminen Tribhuvanin lentokentällä on jälleen mahdollista. Visa on arrival voidaan myöntää, mikäli matkaajalla on esittää todistus täydestä rokotussarjasta, josta viimeinen rokoteannos on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista. Rokottamattomien henkilöiden tulee hakea viisumia Nepalin ulkomaanedustustosta. Kaikkien maahan saapuvien tulee esittää todistus korkeintaan 72 tuntia vanhasta negatiivisesta PCR-testistä.

Nepal on myös poistanut karanteenivaatimuksen täyden rokotussarjan saaneilta henkilöiltä. Maahan saapuvat rokottamattomat henkilöt  joutuvat 10 päivän omakustanteiseen hotellikaranteeniin.

Kansainväliseen lentoliikenteeseen, maasta lähtemiseen sekä maahan saapumiseen saattaa tulla muutoksia lyhyellä varoitusajalla Nepalin herkän koronavirustilanteen takia. Ajankohtaiset maahantulovaatimukset tulee aina tarkastaa ennen matkaa, sillä tilanne voi muuttua nopeasti vaatimusten ja rajoitusten osalta. 

Lisätietoja:

•            Department of Immigration(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanti)

•            Civil Aviation Authority of Nepal (Linkki toiselle web-sivustolle.)(englanti)

Seuraa myös Suomen Kathmandun-suurlähetystön(Linkki toiselle web-sivustolle.) Facebook-sivua, jossa tiedotamme tilanteesta.

Liikkuminen

Nepalissa ei ole enää voimassa mittavia liikkumisrajoituksia. Osa piirikunnista saattaa paikallisen koronatilanteen mukaisesti rajoittaa liikkumista ja muutoksia voi tulla lyhyellä varoitusajalla. Maansisäisiä lentoja on saatavilla normaalisti.

Kathmandunlaaksoa koskevat liikkumisrajoitukset ovat poistuneet. Kathmandunlaaksoon pääsee saapumaan vapaasti ilman karanteenivaatimuksia laakson ulkopuolelta tultaessa. Suuret kokoontumiset eivät edelleenkään ole sallittuja. 

Terveydenhoito

Ulkona liikkuessa vaaditaan kasvomaskin käyttöä ja 2 metrin turvavälin pitämistä. Asiakkailta saatetaan mitata kuume kauppoihin mentäessä ja kasvomaskin käyttöä vaaditaan. 

Yleinen terveydenhuollon taso Nepalissa on erittäin alhainen ja turisteja palvelevien yksityisten sairaaloiden kapasiteetti on myös hyvin rajallinen. Koronaepidemian vuoksi terveydenhuollon saatavuudessa voi olla erityisiä haasteita ja sairaaloiden vuode- ja tehohoitopaikkojen riittävyydessä ongelmia. Nepal on kärsinyt pahasti koronapandemiasta ja laajamittainen epidemia on suuri haaste maan terveydenhuollolle. Tämän valossa matkailijoita kehotetaan varovaisuuteen ja kaikkien koronarajoitusten tarkkaan noudattamiseen.

Ajantasaista tietoa Nepalin korona-tilanteesta löytyy WHO Nepalin (Linkki toiselle web-sivustolle.)sivuilta (englanti).

Palvelut

Kathmandunlaaksossa kaikki palvelut ovat palautuneet normaaliksi.

Palvelujen saatavuuteen voi kuitenkin tulla muutoksia hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Suosittelemme seuraamaan paikallista uutisointia tilanteen osalta.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Maskitta liikkumisesta voidaan sakottaa.

Muuta huomioitavaa

Nepalissa ei ole ilmennyt ulkomaalaisiin kohdistuvaa syrjivää tai uhkaavaa käytöstä.

Englanninkielistä uutisointia Nepalin tilanteesta voi seurata seuraavista medioista:

Edustuston asiakaspalvelu

Kathmandun suurlähetystö ottaa vastaan oleskelulupahakemuksia sekä tekee laillistuksia normaalisti. VFS Global viisumikeskus ottaa täyden rokotussarjan saaneiden ja erityisryhmiin kuuluvien viisumihakemuksia vastaan tiistaisin ja perjantaisin 9-11 välillä. 

Kansalaispalvelut ovat normaalisti saatavilla Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.