Koronavirusuutiset Nepalissa (11.9.)

Nepalissa on voimassa alueellisia ulkonaliikkumiskieltoja. Katmandun laaksossa on voimassa rajoituksia liikkumisessa ja palveluiden saatavuudessa 10.9.2020 alkaen. Maan sisäinen liikkuminen ei ole mahdollista muutoin, kuin perustellusta syystä. Kansainväliset lennot avattiin rajoitetusti 1.9.2020. Tarkat ajankohtaiset maahantulovaatimukset tulee aina tarkistaa ennen matkaa, koska tilanne voi muuttua nopeasti vaatimusten ja rajoitusten osalta.

Maahantulosäännökset

Nepalin kansainvälinen lentokenttä Kathmandussa avattiin 1.9. Tällä hetkellä lentoja on rajoitetusti maahan ja maasta pois. Maahan saapuminen on mahdollista vain Nepalin kansalaisille, diplomaateille, kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n työntekijöille ja poikkeusluvalla muiden järjestöjen työntekijöille. Maansisäiset lennot on keskeytetty.

Kaikki tällä hetkellä maahan saapuvat joutuvat kahden viikon karanteeniin. Lisäksi maahan saapuvilla on oltava maksimissaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos.

Nepalin maahantulopalvelut ovat toistaiseksi kiinni. Turistiviisumilla olevien ei tarvitse uusia viisumiaan, jos he lähtevät maasta 15 päivän kuluessa siitä, kun kansainväliset lennot on avattu. Tällaisten turistien ei tarvitse myöskään maksaa sakkoa viisumin ylityksestä tai uusimattajättämisestä.

Lisätietoja:

 

 

Liikkuminen

Suuressa osassa Nepalia on voimassa ulkonaliikkumiskielto. Kathmandun laaksossa voi käyttää yksityisiä kulkuneuvoja odd – even periaatteella. Taksit ja paikallisliikenne saavat operoida Katmandun piirikunnan sisällä, kunhan noudattavat paikallisviranomaisten ohjeita ja rajoituksia. Kathmandun laaksoon ei tällä hetkellä pääse laakson ulkopuolelta ilman perusteltua syytä eikä ilman negatiivista koronatestitulosta. Aluetoimistot ovat keskeyttäneet ajolupien myöntämisen toistaiseksi. Kuljetus lentokentälle on kuitenkin mahdollista järjestää mikäli henkilöllä on esittää lentolippu, passi ja muut matkustamiseen tarvittavat asiakirjat.

 

 

Terveys

Ulkona liikkuessa vaaditan suojamaskin käyttöä. Nepalin hallitus linjasi 6.7. maskipakon. Maskitta liikkumisesta voidaan sakottaa. Ruokakauppoihin mentäessä tehdään kuumemittaus otsasta lukevalla etämittarilla, eikä kauppoihin pääse ilman maskia.

Yleinen terveydenhuollon taso Nepalissa on erittäin alhainen ja turisteja palvelevien yksityisten sairaaloiden kapasiteetti on myös hyvin rajallinen. Laajamittainen epidemia on suuri haaste maan terveydenhuollolle.

Ajantasaista tietoa Nepalin korona-tilanteesta löytyy WHO Nepalin(Linkki toiselle web-sivustolle.) sivuilta (englanti)



Palvelut

Suurin osa palveluista on saatavilla rajoitetusti. Ruokakaupat saavat olla avoinna aamulla ja illalla. Ei-välttämättömiä hyödykkeitä myyvät kaupat saavat olla auki kolmena päivänä viikossa. Ravintolat tarjoavat take-away palveluja. Apteekit ovat avoinna normaalisti. Pankit ja cooperativet saavat toimia rajoitetuin aukioloajoin. Palvelujen saatavuuteen voi tulla muutoksia hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, ja muutoksista tiedotetaan heikosti englanninkielisessä mediassa.

 

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Ilman maskia ulkona liikkumisesta voidaan sakottaa.

 

 

Muuta huomioitavaa

Nepalissa ei ole ilmennyt ulkomaalaisiin kohdistuvaa syrjivää tai uhkaavaa käytöstä. Poliisi pysäyttää kadulla kulkijoita, ja ilman hyvää syytä kaduilla ei kannata liikkua.

Englannin kielistä uutisointia Nepalin tilanteesta voi seurata seuraavista medioista:

 

 

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystön asiakaspalvelu on suljettu toistaiseksi. Suurlähetystö palvelee asiakkaita puhelimitse ja sähköpostin välityksellä. Kansalaispalvelut ovat saatavilla Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville.

 

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.