Entiset naistaistelijat Nepalissa – Suomi tukee syrjäytymisen ja köyhyyden kierteen katkaisemista

Nepalissa sisällissodan uhrien ja entisten sotilaiden paluuta arkeen vaikeuttavat yhä ennakkoluulot ja yhteisön ulkopuolelle sulkeminen. Suomi tukee Nepalissa YK:n tasa-arvojärjestön hanketta, jonka tavoitteena on auttaa konfliktin uhreja ja entisiä naistaistelijoita.

UN Womenin ohjelma "Naiset, rauha ja turvallisuus" tukee Nepalissa kymmenen vuotta sitten päättyneen sisällissodan entisiä naistaistelijoita ja konfliktin uhreja. Osana hanketta naiset saavat koulutusta ammatteihin kuten ompelijoiksi, maanviljelijöiksi, kännykän korjaajiksi tai kauneudenhoitajiksi.

Tarkoituksena on saada katkaistua naisten äärimmäisen köyhyyden ja syrjäytymisen kierre. Suomen tuki hankkeelle vuosina 2012–2016 on 1,5 miljoonaa euroa.

Suomen tukema hanke Nepalin kaukolännessä auttaa sisällissodan seurauksena syrjäytyneitä naisia parantamaan toimeentulomahdollisuuksiaan. Kuva: Ayush Joshi, SFCG/UN Women

Nepalia kymmenen vuotta koetellut sisällissota päättyi vuonna 2006. Hallituksen ja maolaississien yhteenotoissa kuoli 16 000 ihmistä, ja yli 100 000 joutui jättämään kotinsa.

Sota päättyi ilman voittajaa, molempien osapuolten myönnytyksiin. Poliittisesti epävakaa tilanne maassa jatkui vuosia. Vasta yhdeksän vuotta sodan päättymisen jälkeen maahan saatiin perustuslaki.

Sodan päättyessä vallankumouksellisten leireissä arvioitiin olevan jopa 20 000 entistä maolaistaistelijaa.

Sodan jälkeisistä haasteista merkittävämpiä ovat olleet maolaistaistelijoiden ja heidän perheidensä integroiminen takaisin nepalilaiseen yhteiskuntaan sekä konfliktissa kärsineiden naisten ja lasten tukeminen. Sodan traumat ja ennakkoluulot sissejä kohtaan tekevät tilanteesta erittäin haastavan.

Stigmat vallankumouksellisten ympärillä vaikeuttavat monen naistaistelijan tai maolaistaistelijan puolison jo ennestään hankalaa tilannetta.

Tukea yrityksen perustamiseen

Naiset, rauha ja turvallisuus -hanketta toteutetaan kolmessa, vaikeasti saavutettavassa piirikunnassa Nepalin köyhimpiin alueisiin lukeutuvassa kaukolännessä. Paikalliset kansalaisjärjestöt ovat työssä mukana.

Koulutuksen käyneet naiset saavat aloituspaketin, jonka turvin he voivat perustaa oman yrityksen. Perheiden taloudellisen tilanteen tukeminen on avainasemassa tiellä kohti sosiaalista hyväksyntää ja turvatumman elämän alkua.

Alueen yli 700 konfliktin uhriksi tai entiseksi taistelijaksi tunnistetusta naisesta 270 naista on jo uudelleen koulutettu ohjelman turvin. Kolmen kuukauden ammatillisen koulutuksen saaneista yli 90 prosenttia on perustanut oman yrityksen menestyksekkäästi ja loput suunnittelevat yrittäjyyttä lähitulevaisuudessa.

Lisäksi sadat naiset ovat saaneet apua tuetusta verkostoitumisesta sekä koulutuksesta ja päässeet mukaan yhteisöjen päätöksentekoon. Suomen tukema ohjelma päättyy joulukuussa 2016.

Sannakaisa Janhonen

Kirjoittaja työskentelee Suomen suurlähetystössä Kathmandussa harjoittelijana.

Sabitraa syrjittiin aiemmin hänen aviomiehensä taustan vuoksi. Nyt hänellä on oma kauneudenhoitoliike. Kuva: Ayush Joshi, SFCG/UN Women

"Elämäni on kuin saippuaooppera" – Sabitran tarina

Sabitra ei arvannut seurauksia, kun avioitui rakkaudesta entisen maolaistaistelijan kanssa. Maoistin vaimona hänet suljettiin yhteisön ulkopuolelle.

Aviomies oli uhrannut nuoruutensa sisällissodalle ja perehtynyt politiikkaan, mutta ei ilman koulutusta tai ammattia pystynyt hankkimaan ruokaa perheelleen.

Ongelmien myötä Sabitran aviomies alkoi vieraantua perheestään ja hävisi välillä kokonaan. Yhteisön lisäksi miehen sukulaiset kääntyivät Sabitraa vastaan ja syyttivät häntä miehensä tilanteensa.

Sabitran puolivuotiaan pojan sairastuessa vakavasti kukaan ei suostunut auttamaan maoistin vaimoa, vaikka hän kerjäsi ja aneli naapureiltaan apua. Lopulta Sabitra myi äitinsä perintökorvakorut ja pystyi niillä maksamaan lapsensa hoidon.

Nuori nainen osallistui UN Womenin sisällissodan uhreille ja entisille naistaistelijoille järjestämään ammatti- ja yrittäjyyskoulutukseen. Yhdessä 13 muun haavoittuvassa asemassa olevan naisen kanssa Sabitra sai koulutuksen kauneudenhoitajaksi.

"Minulla ei ole aikaa enää edes hengähtää, jopa 30 asiakasta käy hoitolassa joka päivä", Sabitra kertoo.

Taloudellinen itsenäisyys toi mukanaan myös yhteisön kunnioituksen. Sabitran miehen sukulaiset kysyvät nyt häneltä taloudellisia neuvoja, ja aviomies on alkanut auttaa vaimoaan kauneushoitolan pyörittämisessä.

Lähde: UN Womenin ohjelma Naiset, rauha ja turvallisuus.