8.2.2024

Norja: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleinen turvallisuustilanne on vakaa. Terrori-iskun mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois.

Ajankohtaista

Norja on luopunut kaikista koronapandemiaan liittyvistä maahantulorajoituksista.

Norjan paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Norjaa voidaan yleisesti pitää turvallisena matkakohteena, jossa tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta. Taskuvarkaita on varottava erityisesti julkisissa kulkuneuvoissa, ostoskaduilla ja turistien yleisesti suosimilla alueilla. Norjassa on käytössä kolme hätänumeroa ja lääkäripäivystysnumero:

  • Palokunta 110
  • Poliisi 112
  • Ambulanssi 113
  • Lääkäripäivystys (kansallinen) 116117

Älypuhelimeen voi ladata Hjelp 113-GPS-mobiilisovelluksen ilmaiseksi sovelluskaupasta:
https://norskluftambulanse.no/hjelp113/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Omaisille on hyvä tiedottaa matkan aikaisista yhteystiedoistaan.

Suurlähetystön virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin hädänalaiset matkailijat voivat kääntyä Oslon sosiaalipäivystyksen puoleen: Sosial Vakttjeneste, Storgata 40, puh. +47 2348 7090 tai ulkoministeriön päivystysnumeroon +358 9 1605 5555.

Rikollisuus

Ruuhkissa kannattaa varoa taskuvarkaita. Auton sisätiloihin ei tule jättää näkyville mitään arvotavaroita.

Käteisnostoautomaatteihin liittyvää rikollisuutta esiintyy. Salasanojen käytössä kannattaa olla tarkkana.

Erityisesti Oslon keskustan kävelykaduilla sekä joukkoliikennevälineissä ruuhka-aikoina on liikkeellä ammattimaisia taskuvarkaita.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että maantieliikenteessä promilleraja on 0,2 ja pienistäkin (5-10 km/h) ylinopeuksista saatetaan sakottaa. Norjan poliisi vaatii usein maksamaan kirjoittamansa liikennesakot heti käteisellä tai esittämään pankkikuitin maksusta, ennen kuin sallii matkan jatkua. Autoilijat huomioivat jalankulkijat, pyöräilijät ja muun kevyen liikenteen Norjassa paremmin kuin Suomessa, mikä kannattaa ottaa huomioon autoillessa Norjassa.

Norjassa on tietulleja, jotka koskevat myös turisteja. Oslossa tietullia ei voi maksaa käteisellä rahalla. Auton tiedot kannattaa tallentaa sähköiseen järjestelmään. Lisätietoja löytyy verkkosivulta http://www.fjellinjen.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja http://www.autopass.no/en/autopass(Linkki toiselle web-sivustolle.) Oslossa ja Bergenissä on lisäksi erikoismaksu nastarenkaille.

Norjassa osa teistä ja tunneleista saattaa olla suljettuina sääolosuhteiden vuoksi. Niistä tiedotetaan Norjan tielaitoksen sivuilla (http://www.vegvesen.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)) kohdassa liikennetiedotteet. Talvisin tunturialueiden pääteillä saattaa lumisateen sattuessa joutua odottamaan jopa useita tunteja teiden aurausta. Kovassa lumipyryssä ajetaan letkana aura-auton perässä. Voimakkaan lumentulon aikaan autoilijan kannattaa täyttää tankki ennen tunturialueiden ylitystä ja varata lämpimiä vaatteita ja evästä mukaan.

Norjan tielaitoksen sivuilla on norjankielinen karttapalvelu http://www.vegvesen.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)trafikkbeta , johon on merkitty tietyöt, suljetut tiet yms.

Luonnonolot

Sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti Norjassa. Norjan meteorologisen instituutin, valtion tielaitoksen ja rautateiden yhteisessä palveluportaalissa Varsom.no (http://www.varsom.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)) tiedotetaan lumivyöryistä, tulvista, maavyöryistä jne. Etenkin keväisin kannattaa varautua lumi-, maa- ja kivivyöryihin. Nopea lumen sulaminen yhdistettynä sateeseen ja lämpöiseen ilmaan aiheuttaa vyöryjä myös tavallisesti turvallisilla alueilla.

Sääolosuhteista tiedotetaan myös Norjan meteorologisen instituutin verkkosivuilla (http://www.yr.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)). Verkkosivuilta http://www.storm.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy myös ajankohtaisia tiedotteita sääolosuhteista.

Tunnetusti vaaralliset tieosuudet on viitoitettu, mutta matkailijan kannattaa myös seurata säätiedotuksia ja viranomaisten ohjeistusta. Norjan tiehallinto listaa kotisivuillaan suljetut tieosuudet ja tunnelit: http://www.vegvesen.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tuntureilla kannattaa seurata merkittyjä polkuja ja latuja. Kysy myös paikallisilta neuvoa milloin tuntureilla on turvallista liikkua. Mikäli sääolosuhteet ovat muuttumassa, käänny heti takaisin, sillä muutokset voivat olla erittäin nopeita. Den Norske Turistforening (DNT) sivuilla mökit ja reitit: https://english.dnt.no/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jäätiköillä suositellaan liikkumista oppaan seurassa. Jäätiköt liikkuvat jatkuvasti ja se voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Merialueilla on voimakkaita virtauksia. Erityisesti tunturialueiden jokien virrat voivat olla vaarallisen voimakkaita korkeasta vesitilanteesta johtuen.

Lisätietoja luonnonoloista ja matkailusta Norjassa löytyy nettisivuilta http://www.visitnorway.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Suomen kansalainen saa pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen nojalla samat terveydenhuollon edut kuin Norjan kansalainen.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei hyväksytä Huippuvuorilla.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maahantulosäännökset

Matkustaminen Huippuvuorille, lisätietoja: http://www.visitnorway.com/places-to-go/svalbard-islands/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Huippuvuoret kuuluvat kansainväliseen alueeseen, ne eivät ole osa Schengeniä, ja matkustajalta edellytetään passia.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].