Att bada bastu i grannlandet

Det är inte bara oss finnar som gillar badning: Också norrmänn har blivit ivriga att bada bastu under de senaste åren. Det finns flera kreativa bastulösningar i Norge och utbudet är mångsidigt. Norsk-finsk föreningen i Tromsö har till exempel en traditionell sauna vid stranden av Tromsøya och i Trondheims Pirbadet kan man testa både en turkisk och en finsk bastu. I Oslo kan man besöka en av de många bastuflottar eller de bastur som finns runt kulturområdet SALT. Främre delen av den största saunan är gjord av glas så bastubadare kan njuta av bastonad med utsikt över staden och havet.

Badstuflåte Skarven. Bild: SBHA

Allas Sea Pool i Helsingfors har blivit ett hett prat i Norge. Under hösten har man talat om att öppna en likande utomhusbassäng – med möjliga bastur – även i Oslo.

Utbudet i städer

Det är inte enbart SALT som erbjuder bastuservice i Oslo. Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt har en bastuflotte på Langkaia som är bygd av sällskapets medlemmar. Flotten är miljövänlig och därifrån kan man även ta en dopp i Oslofjorden året runt. Med samma idé agerar KOK Oslo som flyter vid Operahuset – båda flottar har fantastiska utsikter och gästerna får uppleva autentisk bastustämning mitt i staden.

Ambassaden deltog invigningsfesten av Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstaltens nya moderna bastuflåtten som öppnades i Bjørvika bak Operahuset. Glasväggen som vetter mot Operan öppnar upp en fin vy mot landmärket.

Det lönar sig att leta efter bastuombud i Bergen om man reser runt västkusten. I själva staden finns den hyllade Bergen Hammam, som var den första turkiska bastun i Norge. I Voss kan man välja bland olika aktiviteter och efteråt ta det lugnt i en bubbelpool och bastu. Många hoteller och badanstalter har alltså börjat bygga bastur i sina lokaler också här i Norge.

Ovanliga lösningar för de experimentella

Internationella studenter vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim byggde en liten bastu i natursköna Jotunheimen under ledning av arkitekter. Eldmølla-bastun täcker bara fem kvadratmeter av den bergiga marken men är över fyra meter hög. Nakenhet uppmuntras eftersom "det kan göra det vardagliga livet mer spännande".

Samma universitet hade även ett annat ovanligt bastuprojekt. Finska arkitekter Sami Rintala och Pasi Aalto ledde en grupp av studenter som byggde en bastu i en bunker från andra världskriget i Trondheim. Kontrasten mellan kalla bunkern och varma bastuområden är stor och byggnaden har ingen vattenledning. Vattnet som används då man tvättar sig flyter till närliggande fjorden och atmosfären är jordnära. De här ovanliga basturna erbjuder upplevelser för de som har intressen att pröva på något nytt.

Finska bastur i norska hem

Den finska bastumestaren Timo Parviainen bygger populära finska bastur i Norge. Ambassaden har skrivit en artikel om honom år 2016.

text: Aimi Paasu, Finlands ambassad

SALT Oslo: https://www.salted.no/(Länk till en annan webbplats.)

KOK Oslo: https://www.kokoslo.no/(Länk till en annan webbplats.)

Tromssan ruijansuomalainen yhdistys: https://tromssannorsu.wordpress.com/sauna-badstue/(Länk till en annan webbplats.)

Pirbadet Trondheim: https://www.pirbadet.no/(Länk till en annan webbplats.)

Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt (SBHA): https://www.sbha.no/(Länk till en annan webbplats.)

Bergen Hammam: http://hammam.no/(Länk till en annan webbplats.)

Eldmølla Sauna: http://xn--eldmlla-t1a.no/(Länk till en annan webbplats.)

Trondheim BunkerSauna: http://ntnulivestudio.org/projects/bunkersauna/(Länk till en annan webbplats.)

Finsk Badstumeister Timo Parviainen: http://finskbadstumester.no/(Länk till en annan webbplats.)