Mia Markusas är vår nya konsul

Mia Markusas började som konsul på ambassaden i Oslo i augusti. Hon har jobbat på Utrikesministeriet i 17 år och har tidigare tjänstgjort i Venezuela och New York.

Kan du berättä lite om din bakgrund?

Jag har börjat på Utrikesministeriet i 2002 och tjänstegjort på vår ambassad i Caracas (Venezuela) och i Finlands ständiga representation vid Förenta nationerna (FN) i New York. Under mina år på utrikesministeriet har jag hunnit jobba på flera olika avdelningar.

Varför valde du just Oslo?

Jag har alltid villa uppleva att bo i ett annat nordisk land så Oslo är perfekt. På köpet får jag uppleva den norska naturen som jag ser framemot!

Vad har du hinnat at uppleva i Norge hittils?

Tyvärr har jag ännu inte haft möjlighet att resa i Norge men jag har bekanntat mig med Oslo. Jag har varit bland annat till Vigelandsparken som påminde mig om Central Park i New York och till Fram museet som var imponerande.

När jag kommer till en ny stad som blir min hemstad för några år brukar jag alltid börja med att ta promenader i området och bara titta runt. Det är något som jag ärvt från mina farföräldrar som var alltid nyfikna på vad som finns runt hörnet!

Vilka förväntningar har du til din tid i Norge?

Jag är säker på att det ska bli en äventyr – massor att se och uppleva!