Undvikande och kringgående av EU:s sanktioner i fokus på gränsstaternas möte i Helsingfors

Att bekämpa kringgående av EU:s sanktioner är EU-ländernas gemensamma uppgift, men det är Rysslands gränsstater som arbetar i främsta ledet för att verkställa sanktionerna. I syfte att ytterligare främja samarbetet träffades gränsstaterna, det vill säga EU-länderna Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen samt Eftalandet Norge, i Helsingfors den 15–17 maj.

(Översättning)

EU har reagerat beslutsamt och enat på Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina sedan februari 2022. Under de senaste 15 månaderna har EU fattat viktiga sanktionsbeslut av en aldrig tidigare skådad omfattning och gradvis ökat trycket på Ryssland genom nya sanktioner. Ryssland har emellertid hittat på många sätt att kringgå sanktionerna. 

Största delen av EU:s handel, inklusive sanktionerade varor, går via gränsstaterna och ofta via Ryssland till ett tredjeland. Därför har staterna vid EU:s och Eftas yttre gränser en gemensam uppgift och central roll i att verkställa EU:s sanktioner och övervaka de varor som förs in i eller ut ur EU, inklusive varor som förs till de yttre gränserna från andra EU-länder. Med tanke på gränsstaternas unika och utmanande ställning är det ytterst viktigt att det intensiva samarbetet mellan gränsstaternas myndigheter och deras gemensamma insatser fortsätter i kampen mot undvikande och kringgående av sanktioner. En strikt och enhetlig implementering av sanktionerna är avgörande för att sanktionerna ska fungera effektivt och på ett ändamålsenligt sätt.

I mötet deltog gränsstaternas myndigheter med ansvar för nationell samordning av sanktioner och beviljande av tillstånd (t.ex. tillstånd för export och för finansiella sanktioner) samt tulltjänstemän. Även EU-ordförandelandet Sverige och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) deltog. Deltagarna diskuterade möjligheterna att stärka åtgärderna mot kringgående av EU:s sanktioner mot Ryssland och Belarus.

Deltagarna enades om att gränsstaterna ska fördjupa samarbetet kring verkställandet av sanktioner, tillämpa tullkontroller på ett enhetligare sätt, arbeta för att harmonisera beviljandet av tillstånd och öka det regelbundna utbytet av information och bästa praxis. Som ett resultat kom parterna överens om att ta fram gemensamma riktlinjer som ska hjälpa ekonomiska aktörer att upptäcka fall där sanktioner undviks eller kringgås.

Mötet avslutades med en särskild diskussion om exportkontrollrelaterade frågor med experter från US Bureau of Industry and Security. 

Helsingfors den 17 maj 2023

Finland
Estland
Lettland
Litauen
Polen
Norge
Sverige

Ytterligare information

  • Pia Sarivaara, teamledare, sanktionsteamet, rättstjänsten, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 660, [email protected]
  • Johanna Salovaara-Dean, Director, Unit for Export Control, MFA of Finland, tel. +358 295 350 593, [email protected] 
  • Sami Rakshit, direktör för bevakningsavdelningen, Tullen, tfn +358 40 332 2506, [email protected]