Vuoden 2022 Sibelius-palkinto kapellimestari Klaus Mäkelälle

Norjan Sibelius-seura on myöntänyt vuoden 2022 Sibelius-palkinnon kapellimestari Klaus Mäkelälle. Palkinto jaetaan Oslon filharmonikkojen konsertin yhteydessä Oslon konserttitalossa 4. marraskuuta.

Klaus Mäkelä kuuluu maailman kysytyimpien kapellimestarien joukkoon. Mäkelä toimii Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina, minkä lisäksi hänet on nimitetty Orchestre de Paris’n taiteelliseksi neuvonantajaksi. Syksystä 2022 alkaen hän on toiminut myös Amsterdamin Concertgebouw Orchestran taiteellisena kumppanina. Kuluvan kauden aikana Mäkelä toimii lisäksi vierailevana kapellimestarina mm. seuraavissa orkestereissa: Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Royal Concertgebouworkest, London Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks ja Münchner Philharmoniker.

Yhteistyössään Oslo filharmonikkojen (OFO) kanssa Mäkelä on alusta asti luonut selkeän ohjelmistoprofiilin, johon sisältyy avoin kiinnostus nykymusiikkia kohtaan. Hänen johdollaan on viime kausina esitetty niin suomalaisia kuin norjalaisiakin nykymusiikin teoksia. Oslon filharmonikkojen kanssa hän on levyttänyt kaikki Sibeliuksen sinfoniat, jotka arvostettu levy-yhtiö Decca julkaisi vuonna 2022. Levytykset saavuttivat ennennäkemättömän kansainvälisen suosion.


Klaus Mäkelä. Kuva: Marco Borggreve, OFO. 

Keväällä 2022 Mäkelä on yhdessä OFOn kanssa esittänyt kaikki Sibeliuksen sinfoniat residenssiorkesterina Wiener Konzerthausissa ja Hampurin Elbphilharmoniessa. Tämän lisäksi he ovat konsertoineet myös Paris Philharmoniessa ja Barbicanissa Lontoossa. Tämä Sibelius-satsaus vahvistaa Mäkelän johtaman Oslon filharmonikkojen asemaa merkittävänä toimijana kansainvälisillä markkinoilla.

"Klaus Mäkelän pesti Oslossa on johtanut ainutlaatuiseen suomalais-norjalaiseen yhteistyöhön, joka vahvistaa maidemme välistä yhteistyötä musiikin kentällä. Mäkelä on vahva nykymusiikin välittäjä, klassisen ohjelmiston uudistaja ja merkittävä tekijä, kun puhutaan kasvaneesta kansainvälisestä kiinnostuksesta suomalais-norjalaista musiikkielämää kohtaan”, sanoo Norjan Sibelius-seuran puheenjohtaja Stephan Barratt-Due.

Sibeliuspalkinnosta

Sibelius-palkinto on kunniapalkinto, joka jaetaan erinomaisesta työstä suomalaisen ja norjalaisen musiikkielämän kontaktien edistämiseksi tai hyvästä suomalaisen musiikin ymmärryksestä ja tuntemisesta Norjassa tai norjalaisen musiikin Suomessa. Palkinnon suuruus on 100 000 Norjan kruunua. Tänä vuonna palkinto jaetaan 17. kertaa.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet säveltäjä Kaija Saariaho, viulistit Arve Tellefsen, Henning Kraggerud ja Vilde Frang, kapellimestarit Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste ja Jorma Panula, pianistit Håvard Gimse ja Leif Ove Andsnes, mezzo- sopraano Randi Stene, sopraanot Solveig Kringlebotn ja Lise Davidsen, sellisti Truls Mørk, muusikko-säveltäjä Sinikka Langeland, professori Idar Karevold ja Oslon Filharmoninen Orkesteri.

Sibelius-palkinnon myöntää Norjan Sibelius-seura, joka perustettiin vuonna 1994. Seura toimii ilman julkista rahoitusta.

Lisätietoja: [email protected] tai puh. +47 91 00 50 19, Norjan Sibelius-seuran sihteeristö