Vuoden 2020 Sibelius-palkinto säveltäjä Kaija Saariaholle

Norjan Sibelius-seura on myöntänyt vuoden 2020 Sibelius-palkinnon säveltäjä Kaija Saariaholle. Palkinto jaetaan Norjan yleisradio NRK Hovedscenen -ohjelman yhteydessä 7. kesäkuuta 2020. Sibelius-palkinto on kunnianosoitus Norjan tai Suomen kansalaiselle, joka edistää maiden välistä musiikkivaihtoa. Tunnustus on 100 000 Norjan kruunua. Palkinto jaetaan tänä vuonna 16. kertaa.

Saariaho on aikamme suosituimpia nykysäveltäjiä

Kaija Saariaho(Linkki toiselle web-sivustolle.) on yksi sukupolvensa merkittävimmistä ja aikamme suosituimmista nykysäveltäjistä. Hänellä on lähes viidenkymmenen vuoden kokemus säveltäjänä ja yli kolmenkymmenen vuoden pituinen kansainvälinen ura. Saariahon musiikkia on esitetty useissa yhteyksissä Norjassa hänen uransa alusta lähtien.

Säveltäjä Kaija Saariaho

Kuva: Maarit Kytöharju. 

 

Saariaho oli festivaalisäveltäjä Ultima-festivaalilla vuonna 2000, Borealis-festivaalilla Bergenissä 2007 ja Trondheimin kamarimusiikkifestivaalilla vuonna 2014. Bergenin juhlaviikoilla hän oli sekä festivaalisäveltäjä että residenssitaiteilija vuonna 2017, kun Suomi juhli itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Vuosina 2016/17 Saariaho oli vierailevana professorina Norjan musiikkikorkeakoulussa. Hän on myös työskennellyt useita vuosia tiiviisti Norjan solistikuoron kanssa.

 

Saariaho on vahvistanut Norjan ja Suomen siteitä musiikin alalla

Vuonna 2017 Saariaho aloitti Sibelius-seuran tukemana työskentelyn «Graal Theatre» -viulukonserton uuden version parissa. Konsertti kantaesitettiin Bergenin juhlaviikoilla, ja se nauhoitettiin myöhemmin Oslon filharmonisen orkesterin kanssa toukokuussa 2018 yhdessä viulisti Peter Herresthalin, näyttelijä Thomas Kellnerin, ohjaaja Aleksi Barrièren, kapellimestari Clement Mao Takacsin ja ranskalaisen teatteriryhmä «La Chambre aux échos» kanssa.

Esitys oli Norjassa Spellemann-palkintoehdokkaana 2019 ja on nimetty ehdokkaaksi myös monille muille kansainvälisille palkinnoille.

Kaija Saariaho on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Brian Ferneyhoughin ja Klaus Huberin sävellysluokalla Freiburgissa sekä musiikin ja akustiikan tutkimuskeskus IRCAMissa Pariisissa. Saariahon usean vuosien ajan kestäneet laajat sidokset norjalaiseen musiikkimaailmaan monissa eri yhteyksissä toimii perusteluna vuoden 2020 palkinnonsaajan valinnalle.

Hän on ja on ollut inspiraation lähteenä niin norjalaisille nykysäveltäjille, muusikoille kuin yleisöllekin. Hän on edesauttanut vahvistamaan Norjan ja Suomen välisiä siteitä musiikin alalla.

 

Sibelius-seura edistää suomalaista musiikkia Norjassa ja norjalaista musiikkia Suomessa

Aiemmin palkinnon ovat saaneet viulistit Arve Tellefsen, Henning Kraggerud ja Vilde Frang, kapellimestarit Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste ja Jorma Panula, pianistit Håvard Gimse ja Leif Ove Andsnes, mezzosopraano Randi Stene, sopraanot Lise Davidsen ja Solveig Kringlebotn, sellisti Truls Mørk, muusikkosäveltäjä Sinikka Langeland, professori Idar Karevold ja Oslon Filharmoninen Orkesteri.

Norjan Sibelius-seura perustettiin vuonna 1994(Linkki toiselle web-sivustolle.). Seura toimii ilman julkista rahoitusta ja edistää suomalaista musiikkia Norjassa ja vastaavasti norjalaista musiikkia Suomessa.

Lisätietoja Sibelius-palkinnosta saa Norjan Sibelius-seuran sihteeristöstä info(a)sibelius.no tai

puh. +47 40 62 40 08.