Suurlähetystön tilinpäätös 2020

Suurlähetystön tilinpäätös 2020

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen vuosi meille kaikille. Myös suurlähetystön toiminta muuttui, kun suurin osa suunnitteluista tapahtumista jouduttiin perumaan tai järjestämään eri muodossa. Suurlähetystön työntekijät ovat monien muiden tapaan olleet osittain etätöissä ja suurin osa kokouksista on järjestetty videoitse. Muuttuvat matkustusrajoitukset ja niistä tiedottaminen pitivät konsulaatin kiireisenä. Suomen koronatoimet olivat paljon esillä Norjan mediassa. Nostimme viestinnässä ja tapahtumissamme esiin suomalaista kiertotalousosaamista.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka 

Pääministeri Sanna Marin tapasi Norjan kollegansa pääministeri Erna Solbergin digitaalisesti kahden välisessä tapaamisessa kesäkuun lopussa. Kyseessä oli pääministereiden ensimmäinen virallinen kahdenvälinen tapaaminen. Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen vieraili Norjassa tammikuussa 2020 ja tapasi norjalaisen vastinparinsa Haakon Bruun-Hanssenin

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili Pohjois-Norjassa syyskuussa ja tapasi norjalaisen kollegansa Frank Bakke-Jensenin ja ruotsalaisen kollegansa Peter Hultqvistin. Pohjoismaiset puolustusministerit allekirjoittivat kolmenvälisen aiejulistuksen. Näin Suomi tiivisti alueellista puolustusyhteistyötään Ruotsin ja Norjan kanssa.  

Suurlähettiläs Mikael Antell ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ehti vierailla Norjassa kahteen otteeseen. Ensin alkuvuodesta, jolloin hän osallistui Tromssassa Arctic Frontiers-konferenssiin. Toisen kerran marraskuussa, jolloin Skinnari kävi kahdenvälisiä keskusteluja mm. Norjan kehitysministeri Dag Inge Ulsteinin, elinkeinoministeri Iselin Nybøn sekä ulkoministeri Ine Eriksen Søreiden kanssa. 

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide vieraili Suomessa helmikuussa ja osallistui ulko-ja turvallisuuspoliittiseen Hanalys-seminaarin Hanasaaressa.  

Suomen Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen tapasi norjalaisen kollegansa Suurkäräjien presidentin Tone W. Trøenin videoitse syyskuussa.  

Tone W. Trøen ruudulla. Anu Vehviläinen oikealla. Kuva: Eduskunta

Norja valittiin kesäkuussa  YK:n turvallisuusneuvostoon. Myös suurlähetystö iloitsi valinnasta ja onnitteli asemamaata.  Norja on tehnyt pitkäjänteistä työtä kansainvälisen rauhan ja konfliktinratkaisun puolesta. Suomi antaa täyden tukensa Norjan työlle turvallisuusneuvostossa 2021-2022. 

Johtajuusohjelma Arctic Lead käynnistyi ja Bjellandin sukua juhlittiin 

Suomalais-norjalainen nuorille ammattilaisille suunnattu johtajuusohjelma Arctic Lead käynnistyi lokakuussa. Norjan osallistujat kokoontuivat suurlähettiläs Mikael Antellin virka-asunnossa. Yhteys suomalais-osallistujiin Hanasaaressa järjestyi videon välityksellä. Ohjelma tarjoaa osallistujille loistavan mahdollisuuden verkostoitumiseen ja pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen. Ohjelman rahoittaa Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.  

Arctic Lead-ohjelman norjalaisosallistujat koolla suurlähettilään virka-asunnolla.

Tartuntatilanne syyskuussa mahdollisti perinteisten kunniakonsulipäivien järjestämisen turvaetäisyyksillä ja muilla tarvittavilla erikoisjärjestelyillä. Paikalle päässeet kunniakonsulit saivat päivityksen Suomen poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta ja pääsivät vaihtamaan kuulumisia sekä toistensa että suurlähetystön edustajien kanssa.  

Samassa yhteydessä juhlistimme kunniapääkonsuli Christian Bjellandin ja hänen sukunsa 100-vuotista taivalta Suomen palveluksessa. Suomen nykyinen kunniapääkonsuli Christian Bjelland nimitettiin 29-vuotiaana Suomen kunniakonsuliksi Stavangeriin. Kunniapääkonsuli johtaa kunniakonsuliverkostoa koko Norjassa. Ennen hänen aikaansa toimivat sekä Bjellandin isä Frithjof R. Bjelland, että isoisä Ragnvald Bjelland, Suomen kunniakonsuleina Stavangerissa. Kaikki kolme ovat tehneet töitä suomalais-norjalaisten suhteiden edistämiseksi. Christian Bjellandin isä Frithjof osallistui vapaaehtoisena Talvisotaan.  

Kunniapääkonsuli Christian Bjelland ja puolisonsa Teresita Alvarez-Bjelland. 

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtajan Kirsi Heikelin haastattelusta voit lukea lisää ja nähdä ennen julkaisemattomia kuvia rintamalta. Kuluneen sadan vuoden aikana on tapahtunut paljon Suomen ja Norjan välisissä suhteissa. Olemme koostaneet Bjellandin perheen vaiheista sekä Suomen ja Norjan lähihistoriasta videon, jonka voit katsoa Facebook-sivuillamme.   

Virtuaaliset tapahtumat olivat pääroolissa 

Suurlähettilään virka-asunnon uusi ilme esiteltiin Norjan sisustus- ja arkkitehtuuri-alan vaikuttajille lokakuussa. Oslon suurlähettilään virka-asunnon sisustus uudistettiin joulun alla 2019. Uudistetusta ilmeestä ja sisustuksesta vastasi Ulkoministeriön sisustustiimin ylitarkastaja Elina Kangas-Kauppinen. Uudistuksen teemana on Suomen ja Norjan luontojen kohtaaminen. Uudistettu virka-asunto on näyttävä käyntikortti Suomelle Norjassa. 

Lanseeraustilaisuus 15.10. Vas. Sonja Antell, suurlähettiläs Mikael Antell sekä sisustusarkkitehti Tone Kroken. 

Osallistuimme tänäkin vuonna Oslo Innovation Weekille yhteistyössä Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin ja Business Finlandin kanssa. Jatkoimme puu- ja biomateriaali-teemalla ja tällä kertaa keskityimme kestäviin pakkausmateriaaleihin. Toiveissa oli pitkään pystyä kutsumaan pakkausvalmistajia Suomesta paikan päälle. Järjestämämme webinaari Is wood the new plastic toi kuitenkin hyvin näkyvyyttä suomalaisinnovaatioille ja mm. WoodlySulapac ja Paptic pääsivät esittelemään ratkaisujaan.  

Suurlähettiläs Mikael Antell avasi webinaarin syyskuussa.

Marraskuussa järjestimme yhteisen webinaarin Arctic Frontiersin kanssa. Building Bridges Through Green Transition -webinaarin teemoina oli elinkeinoelämän yhteistyömahdollisuudet vihreässä muutoksessa. Suomea edustivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari sekä Fortum. 

Joulukuussa esittelimme suurlähetystön joulukalenterissa suomalaisia keksintöjä, asioita ja ihmisiä, joita monet norjalaiset eivät miellä suomalaisiksi. Esille pääsivät mm. Fiskarsin klassiset oranssit sakset, Oraksen hanat ja Koneen hissit. Videot ovat nähtävissä kaikissa sosiaalisen median kanavissamme.  

Kaija Saariaho sai vuoden Sibelius-palkinnon. Palkinto jaettiin kesäkuussa Norjan yleisradio NRK:n Hovedscenen -ohjelman yhteydessä 7. kesäkuuta 2020. Sibelius-palkinto on kunnianosoitus Norjan tai Suomen kansalaiselle, joka edistää maiden välistä musiikkivaihtoa. Palkinto jaettiin 16. kertaa. Suurlähettiläs Mikael Antell luovutti palkinnon Saariaholle videon välityksellä.  

Suomalainen kapellimestari Klaus Mäkelä aloitti virallisesti kautensa Oslon filharmoniassa. Ensimmäinen konsertti järjestettiin elokuussa . Paikalla oli mm. Kuningatar Sonja, joka on filharmonian virallinen suojelija.  

Suurlähetystön blogissa kirjoitimme vanhempien osallistamisesta lasten koulunkäyntiinnorjalaiskauppojen valikoimistaNorjan kansallispäivän vietosta koronan keskelläkorkeakouluharjoittelusta uudessa normaalissa sekä norjalaisista jouluperinteistä.  

Katse tulevaan vuoteen 

 

Suomen koronatoimet ovat herättäneet kiinnostusta Norjassa. Norjalainen sanomalehti Aftenposten vieraili Tornionjokilaaksossa Suomen ja Ruotsin rajalla.  Lehdessä julkaistiin aiheesta useamman aukeaman artikkeli. Myös Helsinki-Vantaan korona-koirat pääsivät Norjan yleisradion iltauutisiin. Muuttuvat matkustusrajoitukset ja niistä tiedottaminen pitivät konsulaatin kiireisenä. 

Normaalisti suurlähetystöllä saa nauttia Oslossa käyvien suomalaisvieraiden tuomisista. Suklaa, ruisleipä ja suomalainen juusto ovat aina tervetulleita tuliaisia. Viime vuonna vieraita ei juurikaan käynyt. Keittiön pakastimesta on onneksi löytynyt vielä vanhojen korkeakouluharjoittelijoiden ruisleipä-varastoja.  

Suuntaamme katseen tulevaisuuteen ja odotamme muiden tapaan tartuntatilanteen helpottumista sekä Norjassa että Suomessa. Suunnitelmissamme on mm. osallistua Norshipping -merenkulkumessuille ja järjestää tapahtuma Oslon innovaatio-viikoille sekä  arktiseen toimintaan liittyen. Arctic Lead –johtajuusohjelma jatkuu keväällä. Suomalaisosallistujat saapuvat toukokuussa Norjaan tapamaan norjalaisia vastinparejaan. Lisäksi suunnitelmissa on useampi yhteinen kulttuuritapahtuma.