Finland överlät ordförandeskapet i Barentsrådet till Ryssland

Jag är mycket nöjd med mötet, som ledde till konkreta framsteg i Barentssamarbetet, sade utrikesminister Ilkka Kanerva vid en presskonferens i samband med Barentsrådets möte i Rovaniemi den 15 november. Vid mötet bekräftades att ett ständigt internationellt Barentssekretariat ska inrättas i norska Kirkenes. Vid mötet överlät Kanerva också ordförandeklubban till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Utrikesminister Kanerva undertecknar den gemensamma kommunikén. Kanerva berättade att mötet hållits i en utmärkt anda. Han trodde att det multilaterala Barentssamarbetet kommer att få ett bra stöd av det ständiga sekretariatet. Kanerva lovade stödja det kommande ryska ordförandeskapet och dess mål.

Karelska republiken i Ryssland, som innehaft ordförandeskapet i Barents regionråd (Barents Regional Council), överlät ordförandeskapet till Uleåborgsregionen.

Hållbar utveckling och urbefolkningar ryska prioriteringar

Utrikesminister Sergej Lavrov tackade Finland för ett effektivt arbete under ordförandeskapet och berättade att prioriteringarna under det tvååriga ryska ordförandeskapet är hållbar utveckling, miljöfrågor och urbefolkningar. Också Lavrov ansåg att det var viktigt att inrätta ett ständigt sekretariat.

Utrikesminister Lavrov undertecknar kommunikén. Lavrov betonade vikten av att nå konsensus i frågor som berör de nordliga regionerna och lyfte fram ett mångsidigt Barentssamarbete som förutom regeringar skulle omfatta även bland annat regioner, parlament och ungdomar. Han beaktade också vikten av andra samarbetsformer i regionen, såsom den nordliga dimensionen och Nordiska rådet i synnerhet när det gäller samarbete i miljöfrågor.

Samarbetsparterna tackade det finländska ordförandeskapet

De andra parterna i Barentsrådet, det vill säga Danmark, Island, Norge, Sverige och Europeiska kommissionen, tackade i likhet med Ryssland Finland för ett gott och fruktbart ordförandeskap. Vid mötet undertecknade parterna en gemensam kommuniké om mötets viktigaste slutsatser.

Barentsrådet inrättades 1993 i norska Kirkenes. I mötet i Rovaniemi deltog förutom de sju medlemmarna även Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Polen, Storbritannien, Tyskland och USA i egenskap av observatörer.

Den gemensamma kommunikén (avautuu uuteen ikkunaan) (RTF, på engelska)