Finland och Norge väntar på FN-resolution före nationella beslut om deltagande i Mellanösternstyrka Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre och utrikesminister Erkki Tuomioja höll under den norske ministerns Finlandsbesök en presskonferens som fokuserade på det aktuella läget i Mellanöstern och Sri Lanka. Båda ministrarna lovade kartlägga det nordiska samarbetet om länderna beslutar att delta i den internationella styrkan i Mellanöstern.

Finlands och Norges utrikesministrar hade en klar ståndpunkt i fråga om att skicka eventuella trupper till Mellanöstern: ännu fattas inga beslut. Behovet av internationell närvaro är uppenbart, men de nationella besluten om deltagande i styrkan fattas inte förrän FN:s säkerhetsråd antagit en resolution. "Om vi skickar trupper kommer vi säkert att kartlägga möjligheterna till nordiskt samarbete", berättade Tuomioja.

Enligt Tuomioja kräver händelserna i Mellanöstern totalt obefogade offer så länge som krigshandlingarna fortsätter. Støre berättade att Norge främst fokuserar på den humanitära situationen i Mellanöstern och nämnde att en hög representant för det norska utrikesministeriet för närvarande befinner sig i regionen. Støre underströk vikten av att få alla parter i krisen i Mellanöstern att sätta sig vid samma förhandlingsbord.

Situationen i Sri Lanka beskrev Støre som tragisk och mycket beklaglig. "Även om vi givetvis respekterar ert beslut, anser vi i Norge det beklagligt att Finland, Sverige och Danmark beslutat att lämna den samnordiska observatörsmissionen Sri Lanka Monitoring Mission", sade Støre. Norge planerar inte att lämna landet, utan håller i gång en dialog med alla parter i konflikten.

När det gäller den nordliga dimensionen har Finland och Norge enligt ministrarna samma mål och intressen. "Vi välkomnar Norges insats i de nordliga regionernas samarbete", sade Tuomioja.

Under besöket diskuterade ministrarna även andra teman, bland annat EU:s utvidgning och energifrågor.

Webbutsändning av utrikesministrarnas presskonferens(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)