Suomen Norjan suurlähetystön tilinpäätös 2019

2019 oli tapahtumarikas vuosi suurlähetystöllä. Suurlähettiläs Mikael Antell matkusti ympäri Norjaa sekä vastaanotti runsaasti vieraita Suomesta. Konsuli vaihtui ja konsulaatin ovi kävi tiuhaan. Maakuvatyössä teemana on ollut mm. Suomen kiertotalous-osaaminen. Suomen hallitusvaihdokset ja uusi pääministeri toi Suomen politiikan Norjan otsikoihin.

 

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailulla Oslossa. 

Vierailuja ristiin rastiin

Suurlähettiläs Mikael Antellin vuoteen mahtui lukuisia vierailuja ympäri Norjaa. Suurlähettiläs vieraili mm. Bodøssä, Kristiansundissa, Kirkkoniemessä, Tromssassa sekä Bergenissä. Syykuussa suurlähettiläs Antell osallistui Kristiansandissa järjestettävään Protest-festivaalien suomenruotsalaisuutta käsittelevään tapahtumaan(Linkki toiselle web-sivustolle.). Heinäkuussa Antell juhlisti 50-vuotiasta Finnskogenia.

Valtiosihteeri Matti Anttonen osallistui Kirkenes-konferanssiin helmikuussa. Valtiosihteeri Anttonen osallistui myös Norjan Euroopan neuvostoa käsittelevään tapahtumaan toukokuussa. Syksyllä Norjassa vieraili sekä Eduskunnan lakivaliokunta, että ulkoasiainvaliokunta. Lakivaliokunnan jäsenet vierailivat mm. Norjan korkeimmassa oikeudessa sekä Bastøyn vankilasaarella.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta residenssin portaissa
​​​​​​

Team Finland-matkoja tehtiin Stavangeriin ja Trondheimiin. Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Oslossa 4.9. ja tapasi pullakahvien merkeissä suurlähetystön henkilökuntaa. Myös valtiosihteeri Johanna Sumuvuori vieraili Oslossa ja osallistui jalkaväkimiinasopimusta käsittelevään konferenssiin.

Tapahtumia kiertotaloudesta koodaukseen

Toukokuussa järjestimme yhdessä Suomalais-norjalaisen kulttuuri-insituutin FINNO(Linkki toiselle web-sivustolle.):n sekä OsloMet-yliopiston kanssa ohjelmointia ja koodausta käsittelevän seminaarin(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka pääpuhujana oli suomalainen kirjailija ja ohjelmoinnin moniosaaja Linda Liukas. Toukokuussa haastoimme perinteiseen tapaan muut suurlähetystöt Holmenkollenin viestijuoksuun(Linkki toiselle web-sivustolle.). Nopein suurlähetystö oli Yhdysvallat.

 

Maailman onnellisimman kansan edustajat valmiina viestijuoksuun.

Maaliskuussa onnittelimme norjalaista yhteistyökumppaniamme Foreningen Nordenia yhdessä muiden pohjoismaisten suurlähetystöjen kanssa. Julkaisimme vauhdikkaan onnitteluvideon(Linkki toiselle web-sivustolle.), jossa pohjoismaiset suurlähettiläät onnittelevat yhdistystä toistensa äidinkielillä.

Kiitos yhteistyöstä islantilaisille, tanskalaisille sekä ruotsalaisille kollegoillemme. 

Kesäkuussa luovutimme diplomin norjalaiselle Jenter og teknologi-hankkeelle(Linkki toiselle web-sivustolle.) osana Ulkoministeriön tasa-arvo-kampanjaa HÄN(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suurlähettiläs Antell pääsi kertomaan kampanjasta sekä hän-ilmiön taustoista NRK:n P2-kanavalla Språkteigen-ohjelmassa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Syyskuussa osallistuimme omalla ”Wood looks good on you(Linkki toiselle web-sivustolle.)”-tapahtumallamme ensimmäistä kertaa Oslo Innovation Weekille. Tapahtuma oli yhteistyö FINNO:n, Business Finlandin sekä Norwegian Fashion Hub-muotiklusterin kanssa. Iltapäivän teemana oli suomalaisosaaminen tekstiilien kiertotaloudessa, uudet innovatiiviset puusta valmistetut kuidut sekä pohjoismaiset yhteistyömahdollisuudet tekstiilien kiertotaloudessa.

Paneelikeskustelu käynnissä Wood looks good on you-tapahtumassa. 

Loppuvuodesta Arctic Frontiers–konferenssin kanssa yhteistyössä järjestetty ”From the forest to the sea”-seminaari keräsi talon täyteen. Nimi viittaa Suomen vahvaan osaamisen metsäteollisuudessa ja siitä nousseisiin innovaatioihin sekä uusiin teknologisiin ratkaisuihin. Meri on puolestaan Norjan taloudelle äärimmäisen tärkeä, ja maan teknologinen osaaminen off shore -ratkaisuissa on maailman huippua.

Uusia kasvoja

Suurlähetystön uutena konsulina aloitti alkusyksystä Mia Markusas. Mia on työskennellyt Ulkoministeriössä 17 vuotta ja on aiemmin ollut komennuksella Venezuelassa ja New Yorkissa.  Suurlähetystön yhteydessä toimiva Business Finlandin Norjan toimisto(Linkki toiselle web-sivustolle.) sai vahvistusta, kun Katja Eriksen aloitti vanhempana neuvonantajana. Katjan erikoisalaa on meriteollisuus. Katja sai kesällä kollegakseen Jouni Carlssonin. Jouni keskittyy työssään erityisesti terveys- ja hyvinvointialaan sekä lisäksi öljy- ja kaasuteollisuuteen ja cleantechiin. Göran Telenius aloitti suurlähetystön uutena kokkina lokakuussa.

Konsulaatin ovi kävi tiuhaan

Konsulaatin vuosi oli vilkas ja siellä myönnettiin lähes 700 passia ja henkilökorttia. Viime vuonna järjestettiin sekä eduskuntavaalit että europarlamenttivaalit. Ääniä eduskuntavaaleissa annettiin Norjassa yhteensä 878 ja äänestysvilkkaus olikin 20 % suurempi kuin edellisissä vaaleissa 2015. Kirjeäänestys oli kevään vaaleissa ensimmäistä kertaa mahdollista.

Asiakkaita on kiinnostanut myös kaksoiskansalaisuus, jonka Norja sallii 1.1.2020 lähtien. Norjan kansalaisuutta koskeviin kysymyksiin vastaa ulkomaalaisvirasto UDI. Jos saat Norjan kansalaisuuden, ilmoita siitä myös Suomeen maistraatille(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Näkyvyyttä Suomelle

Norjalaisten mielikuva Suomesta ja suomalaisista on positiivinen. Suomi sai myös loistavaa näkyvyyttä kun Norjan yleisradion suositussa Debatten-(Linkki toiselle web-sivustolle.)ohjelmassa lokakuussa vertailtiin Suomen ja Norjan valtionbudjetteja. Suurlähetystön vanhempi neuvonantaja Henna Kvam osallistui suoraan lähetykseen. Myös Suomen kesällä julkaistu hallitusohjelma herätti kiinnostusta mediassa samoin kuin uusi pääministeri Sanna Marinin(Linkki toiselle web-sivustolle.) johtama hallitus joulukuussa. Helsinki matkailukohteena on saanut myös hyvin näkyvyyttä.

Jatkoimme 2018 perustetun Akkurat!-blogin päivittämistä. Blogissa ihmettelimme mm. norjalaisia äänestyslippuja(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä Norjan abiturienttien juhlintaa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kirjoitimme myös sähköautoista(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä pääsiäisen vietosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Tuleva vuosi

Suurlähettilään residenssi sai loppuvuodesta kasvonkohotuksen ja uuden modernin sisustuksen, jota esittelemme lisää alkuvuodesta. Suunnittelemme uutta tapahtumaa Oslo Innovation Weekille sekä osallistumista Stavangerissa järjestettäville merialan ONS-messuille Team Finland-yhteistyönä. Jatkamme maittemme välisten yhteistyön edistämistä tulevana vuonna. Hyvää uutta vuotta!