Suomen aluevaalien ennakkoäänestys Norjassa 2022

Suomen aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 71 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 96.

Norjassa ennakkoäänestys järjestetään Oslossa 13.–15.1.2022. Ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat ennakkoäänestää myös kirjeitse. 

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue ja vaaleissa valitaan jäsenet sekä varajäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Aluevaltuustot vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden ja pelastustoimen tehtävien järjestämisestä hyvinvointialueilla. Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä eikä Ahvenanmaan maakunnassa. Ne vastaavat itse sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan eivätkä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.

Äänioikeus aluevaaleissa määräytyy vastaavalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Äänioikeus on sidoksissa tietyllä hyvinvointialueella asumiseen. Pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät siis ole äänioikeutettuja aluevaaleissa. Lue lisää äänioikeudesta Vaalit.fi-sivulta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Vaalit.fi-verkkosivuilta löytyy lista ennakkoäänestyspaikoista (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja niiden aukioloista sekä yleistietoa aluevaaleista (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

 

Ennakkoäänestyspaikka: Oslo

Avoinna:                                 Klo:

13.01. - 13.01.2022   13:00 - 15:00

14.01. - 14.01.2022   10:00 - 12:00

15.01. - 15.01.2022   12:00 - 15:00

 

Näin äänestät ennakkoon edustustossa

  • Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.
  • Ota mukaasi myös postitse kotiisi saapuneen ilmoituskortin (ilmoitus äänioikeudesta), mutta voit äänestää myös ilman sitä. Kortti nopeuttaa äänestämistä.

Huom! Asiakaspalvelu ei ole auki samaan aikaan, eli ei voi jättää passihakemusta tai hakea valmista passia. Passin tai henkilökortin hakeminen Norjassa. (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Äänestäminen ennakkoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Kirjeäänestys 

Aluevaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Ulkosuomalaisella eli vakituisesti ulkomailla asuvalla ei ole äänioikeutta aluevaaleissa.

Kirjeäänestysmateriaalien tilauspalvelu aluevaalien 2022 osalta on auennut. Kirjeitse äänestäminen on mahdollista aikaisintaan 23.12.2021, jolloin ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa vahvistetaan. Kirjeäänen tulee olla perillä oman kotikunnan keskusvaalilautakunnalla viimeistään perjantaina 21.1.2022 ennen kello 19.

Lisätietoa kirjeäänestyksestä ja ohjeet äänestysmateriaalien tilaukseen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Aluevaalit Vaalit.fi-verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Koronapandemian mahdolliset vaikutukset

Ennakkoäänestyksen toteutumista ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä pystytä takaamaan koronapandemian vuoksi. Syinä voivat olla esimerkiksi maan viranomaisten lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamat rajoitukset tai sulkutoimet.