Suomalaisten pienpanimoiden oluet maistuivat Oslossa

Yhdeksän suomalaista pienpanimoa esitteli 30 eri oluttaan Brygg -olutravintolassa Oslossa lauantaina 13.lokakuuta, jolloin vietetään suomalaisen oluen päivää. Elokuussa 2017 avattu Brygg(Linkki toiselle web-sivustolle.) on oslolaisten oluenystävien uusi olohuone, jossa järjestetään myös oluenmaistajaisia ja olutkursseja.

Pienpanimoiden edustajat sekä suurlähettiläspari Mikael ja Sonja Antell. Kuva: Jukka Suokas.

Ensimmäinen suomalaisten olueitten festivaali

Ensi kertaa järjestetty Finsk Ølfestival(Linkki toiselle web-sivustolle.) oli menestys. Tilaisuuden organisoinut, muun muassa Docventuresin ja Duudsonien tuottajana toiminut, Jyrki Salenius(Linkki toiselle web-sivustolle.) kertoi kiinnostuksen olleen niin suurta, että suomalaista olutta ja panimoita nähdään varmasti tulevaisuudessakin Oslossa.

Lauantai-iltapäivän aikana Bryggiin kokoontui useita satoja oluen ystäviä, jotka suurlähettiläs Mikael Antell toivotti tervetulleeksi. Hän kannusti pienpanimoita hakemaan kasvua ja kansainvälistymistä yhteistyöllä ja pohjoismaisella brändillä.

Suurlähettiläs Mikael Antell avasi tapahtuman.

Pienpanimot suosiossa

Suomessa pienpanimoita on reilut 100, ja niiden perustamisessa käytetään entistä useammin joukkorahoitusta tai yleisöantia. Myös Norjassa olutkulttuuri on kehittymässä sivistyneempään suuntaan, vai pitäisikö jo puhua hifistelystä. Uusia pienpanimoita on aivan viime vuosina perustettu runsaasti, ja niitä on täällä arviolta reilut 150. Norjalaisissa ruokakaupoissa myydään edelleen enintään 4,7 % vahvuisia oluita, mutta panimoilla on ulosmyyntioikeus vahvemmillekin oluilleen.

Pienpanimoiden kannattavuudessa on vielä paljon parantamisen varaa. Norjalainen talouslehti Finansavisen uutisoi elokuussa etusivullaan ”Festen er slutt for mikrobryggeriene(Linkki toiselle web-sivustolle.)”, ja 60 pienpanimon tilinpäätösanalyysin perusteella yli puolet tuotti tappiota vuonna 2017. Useita panimoita on myös joutunut lopettamaan toimintansa. Pienpanimoiden tuotteet vievät kuitenkin toimialaa eteenpäin ja suuretkin panimot ovat lähteneet mukaan. Esimerkiksi Norjan suurin panimo, Carlsberg -konserniin kuuluva Ringnes, on palannut juurilleen ja avannut oman pienpanimonsa samoissa tiloissa Oslon Grünerløkassa, jossa se aloitti vuonna 1876.

Tilaisuudessa tuotteitaan esittelivät seuraavat yhdeksän pienpanimoa:

Cool Head Brew - www.coolhead.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Fat Lizard Brewing Co. -  www.fatlizard.beer(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Hiisi -  www.panimohiisi.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lumi Brewing Company - www.lumibrewing.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maku Brewing - www.makubrewing.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Mustan Virran Panimo -  www.mustanvirranpanimo.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Pyynikin Brewing Company – www.pyynikin.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ruosniemi Brewery  - www.ruosniemenpanimo.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Stadin Panimo - www.stadinpanimo.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

teksti:

Kaupallinen neuvos Jukka Suokas

Business Finland

puh. +47 954 22 131

jukka.suokas(a)businessfinland.fi.

Jyrki Saleniuksen yhteystiedot:

[email protected]

+47 401 87 481