Suomalaisosaamista Oslon filharmonisessa orkesterissa

Suomalaisosaamista Oslon filharmonisessa orkesterissa

Suomalaiset klassisen musiikin lahjakkuudet ovat hyvin edustettuina Oslon filharmonisen orkesterin ohjelmatarjonnassa vuonna 2019. Orkesterin ohjelmistossa on useiden suomalaisten kapellimestarien johtamia konsertteja sekä suomalaissäveltäjien tuotantoa.

Kapellimestari Klaus Mäkelä. Kuva: Heikki Tuuli.
Kapellimestari Klaus Mäkelä. Kuva: Heikki Tuuli.

Suomalaiset klassisen musiikin lahjakkuudet ovat hyvin edustettuina Oslon filharmonisen orkesterin ohjelmatarjonnassa vuonna 2019. Orkesterin ohjelmistossa on useiden suomalaisten kapellimestarien johtamia konsertteja sekä suomalaissäveltäjien tuotantoa. Suomalaista osaamista on tarjolla Oslossa jatkossakin, sillä Klaus Mäkelä on nimitetty Oslon filharmonikkojen ylikapellimestariksi ja orkesterin taiteelliseksi neuvonantajaksi kolmivuotiskaudelle elokuusta 2020 alkaen.

 

Mäkelää pääsee seuraamaan Oslossa jo ennen elokuuta 2020, kun hän esiintyy Oslon filharmonisen orkesterin kanssa marraskuussa 2019 ja helmikuussa 2020. Marraskuussa Mäkelän johtama orkesteri esittää Dmitri Šostakovitšin sinfonian numero 5 sekä muun muassa norjalaisen Arne Nordheimin tuotantoa. Helmikuussa orkesteri tulkitsee Mäkelän johdolla Maurice Ravelin Boleron, Claude Debussyn Images-sävellyksen sekä suomalaisen Esa-Pekka Salosen selloille ja orkesterille säveltämän Cello Concerton.

 

Oslon filharmonikot esittävät keväällä 2019 ja 2020 Kaija Saariahon tuotantoa. Kummassakin esityksessä esitellään enemmänkin suomalaisosaamista: Toukokuussa 2019 samassa konsertissa soi Esa-Pekka Salosen Helix. Kevään 2020 esityksessä soitetaan Saariahon lisäksi myös Jean Sibeliusta itävaltalaisklassikoiden Mozartin ja Schubertin rinnalla ja kapellimestarina toimii John Storgårds.

 

Sibeliusta kuullaan Oslon filharmonikkojen soittamana useaan otteeseen erilaisilla kokoonpanoilla. Norjan Sibelius-seuran Sibelius-palkinnon 2014 voittanut Vilde Frang tulkitsee maaliskuussa 2020 Sibeliusta ja Beethovenia viulullaan. Jo aikaisemmin, syksyllä 2019, Sibeliusta esitetään Dalia Stasevskan johdolla. Stasevska toimii kapellimestarina myös tammikuun 2020 konsertissa, jossa ohjelmistossa on Carl Orffin Carmina Burana. Syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana Oslossa nähdään lisäksi Mikko Franck ja Jukka-Pekka Saraste.

 

teksti: Henna Paananen