Suomalainen kirppis-konsepti avasi ovensa Oslossa

Suomessa itsepalvelukirppareilla on pitkä perinne. Suomesta kotoisin oleva yrittäjä Jonna Thorsteinsen avasi Osloon uuden kaupan käytetyille lasten vaatteille ja tavaroille. Green Kids Second Hand-kaupasta asiakas vuokraa oman pöydän, tavallaan oman minikaupan tuotteilleen. Kävimme tutkimassa Lørenissä avattua uutta kauppaa ja kysyimme Jonnalta, kuinka suomalaiskonsepti on otettu vastaan.

Suomi julkaisi kiertotalouden tiekartan ensimmäisenä maailmassa 2016. Kiertotalouden tavoitteena on käyttää olemassa olevia resursseja parhaalla mahdollisella tavalla ja niin, että ne pysyvät kierrossa mahdollisimman kauan. Kiertotalouteen päästään esim. vähentämällä raaka-aineiden käyttöä, jätettä, päästöjä ja energian käyttöä. Käytännössä kiertotaloutta on vaatteiden ja muiden tavaroiden kierrätys.

Hei Jonna! Mistä sait idean perustaa Green Kidsin? Mistä nimi on peräisin?

 

Olen kaivannut suomalaisille tuttuja kirpputoreja reilun viiden Norjassa asutun vuoden aikana. Varsinkin, kun sain itse lapsen, sain kokea kuinka nopeasti pienokaiset kasvavat ja kuinka kallista lasten vaatteiden ja tarvikkeiden ostaminen Norjassa on. Tuntui turhalta ostaa koko ajan uutta, koska käyttöikä on niin lyhyt, mutta käytettyjen vaatteiden ostaminen oli työlästä Finn.no kautta ja Fretexin tarjonta ei ollut odotusten mukaista. Ajatus kirpputorin perustamisesta pyöri mielessä pitkään, mutta odotin yrittäjäksi ryhtymistä muutaman vuoden, jolloin ajankohta oli suotuisampi oman perhe-elämän kannalta.

Halusin kirpputorilleni modernin nimen, joka kuvastaa myös ympäristöaspektia. Englanninkielinen nimi tuntui myös sopivammalta, jotta myös muut Oslon ulkomaalaiset, joita täällä on paljon, ymmärtäisivät sen. Tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää konseptia ekologisuuteen keskittyen. Green Kids -nimessä tiivistyvät ne asiat, jotka ovat tärkeitä liikeidealleni.

Avasin secondhand-kauppani kolme viikkoa ennen koronan iskemistä. Yrityksen perustaminen jo sinällään Norjassa ei ole helppoa, sillä täällä ei ole saatavilla samanlaisia tukia uusille yrittäjille kuten Suomessa. Isojen alkuinvestointien jälkeen korona toi meille lisähaasteen. Tulevat kuukaudet ovat kriittiset meille ja näyttävät selvitäänkö kriisin yli vai jääkö tämä lyhyeksi lystiksi. Mutta ensimmäisten viikkojen menestys auttaa jaksamaan ja motivoi, vaikka tilanne tällä hetkellä onkin vaikea.

Oletko huomannut eroja suomalaisten ja norjalaisten kierrätys-käyttäytymisessä?

Kirpputorikulttuuri on norjalaisille ihan eri asia, kuin suomalaisille. Norjassa kirpputori tuo monille mieleen vanhan ja kuluneen. Norjalaiset ovat tottuneet antamaan paljon ilmaiseksi, joten vaatteita myytäessä hinnan laittaminen on monesti vaikeaa. Ainoastaan isoista tavaroista kuten lastenvaunuista norjalaiset osaavat pyytää hintaa, koska niitä on totuttu myymään nettimarkkinapaikoilla. Kierrätyskulttuuri on kuitenkin muuttumassa Norjassa ja seuraamme Suomen jalanjälkiä. Uskon, että parin vuoden sisällä kierrätyskulttuuri tulee muuttumaan paljon ja ilolla seuraan sen kehittymistä.

 

Kuinka norjalaiset asiakkaat ovat vastaanottaneet uuden konseptin?

Vastaanotto on ylittänyt kaikki odotukset ja ylpeänä olen kertonut uudelleen ja uudelleen kuinka tuttu konsepti on meille suomalaisille. Konseptin ymmärtäminen vie kuitenkin aikaa ja on ollut mahtavaa nähdä kuinka norjalaiset reagoivat, kun he ymmärtävät kuinka loistavasta konseptista on kyse. Itse toivon, että kirpparini muuttaa mielikuvan kierrätyksestä ja tekee siitä modernimpaa. On ollut hienoa huomata jo nyt, että kauppani ovat löytäneet ne asiakkaat, jotka eivät muuten asioisi secondhand-kaupoissa.

 

Mikä on paras vinkkisi kirppis-myynnissä onnistumiseen?

Panosta vaatteiden ja tavaroiden puhtauteen ja siisteyteen; pese siis ja silitä. Ajattele miltä tuote näyttää toisen silmissä! Tärkeää on myös informoida mitä myyt, eli mitä kokoja on tarjolla ja onko tarjolla esim. suosittuja materiaaleja tai merkkejä.

 

Kiitos haastattelusta Jonna! Toivomme uudelle kaupalle menestystä. Green Kids Seconhand(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy osoitteesta Lørenveien 43(Linkki toiselle web-sivustolle.) Oslossa.