Uttalandet frÅn de nordiska handelsministrarna: Den internationella finanskrisen borde utnyttjas för att slutföra WTO förhandlingarna

Pressmeddelande 408/2008
27.10.2008

De nordiska handelsministrarna behandlade vid sitt möte i Helsingfors 27.10.2008 läget inom Världsorganisationen WTO:s pÅgÅende avtalsförhandlingar. Ministrarna ansÅg att den situation som den internationella finanskrisen lett till borde utnyttjas för att slutföra WTO förhandlingarna.

Beslutet om att inleda Doharundans överläggningar fattades 2001 i en situation som uppstÅtt som en följd av terrordÅden den 11 september, efter vilket man ville förstärka grunden för det internationella samarbetet.

I dagens läge skulle ett WTO-avtal, som ökar frihet och avvärjer protektionism utgöra en betydelsefull faktor för att stabilisera och stimulera världsekonomin i en situation där risken för depression orsakad av finanskrisen utgör ett hot för mÅnga länder, betonade ministrarna.

Under ministermötet i juli i Geneve gjordes avsevärda framsteg och ett avtal var mycket nära. Finanskrisen kan framkalla en politisk vilja med hjälp av vilken förhandlingarna kan föras till ett framgÅngsrikt slut i en snar framtid, framhölls de vid de nordiska handelsministrarnas möte i samband med Nordiska rÅdets session i Helsingfors. 

Mötet leddes av Sveriges handelsminister Ewa Björling och de övriga deltagarna var utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, Finland, handelsminister Björgvin G. Sigurdsson, Island, handelspolitisk chef Svend Roed Nielsen, Danmark och expeditionschef Christian Syse, Norge.