Pohjoismaisia mahdollisuuksia nuorille Norjassa

Oletko miettinyt toisessa Pohjoismaassa asumista? Muuttaminen todellakin kannattaa. Kokemus opettaa paljon itsestä, antaa uusia ystäviä sekä muistoja loppuelämäksi. Eroavaisuudet ja samankaltaisuudet maiden välillä oppii toisessa Pohjoismaassa asuessa.

Skandinaavisten kielten taito avaa pohjoismaiset työmarkkinat. Ensiaskeleen voi ottaa hakemalla esimerkiksi kesätyötä Nordjobbin kautta, ryhtymällä EVS-vapaaehtoiseksi, työharjoittelussa järjestössä tai lähtemällä opiskelijavaihtoon toiseen pohjoismaiseen korkeakouluun.

Jos olet kiinnostunut muuttamaan toiseen Pohjoismaahan, löydät tietoa Hallonorden(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)-sivustolta. Jos muutat Norjaan ja olet kiinnostunut pohjoismaisesta yhteistyöstä, voit tutustua Föreningen Norden i Norge(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)en sekä nuorisoyhdistykseen Föreningen Nordens Ungdomsförbund.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kuva: Nordjobb

Työskentele pohjoisessa Nordjobbin tai EVS:n kautta

Nordjobb(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)on erinomainen tapa hankkia kansainvälistä kokemusta. Nordjobb on pohjoismainen vaihto-ohjelma, joka tarjoaa kesätöitä, tai syystöitä! Nordjobbiin voivat hakea pohjoismaalaiset sekä EU-kansalaiset, jotka hallitsevat skandinaaviset kielen ja ovat 18-30 -vuotiaita. Nordjobb järjestää kesätyöntekijöille myös vapaa-ajanohjelmaa ja auttaa löytämään asuinpaikan.

17-30 -vuotiaat voivat myös hankkia pohjoismaista työkokemusta lähtemällä EVS-vapaaehtoiseksi Eurooppalaisen vapaaehtoisohjelman kautta. Monet organisaatiot palkkaavat EVS-vapaaehtoisia Pohjolassa. Vapaaehtoiset saavat ruokailun, asuinpaikan, matkatukea sekä pienen korvauksen työstään. Lisäksi vapaaehtoisena oppii kielen, kehittää verkostojaan ja työskentelee erilaisissa työtehtävissä.

Kuva: Nordjobb

Ensimmäinen oman alan työ Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa?

Jos olet vastavalmistunut korkeakoulusta tai muusta jatkokoulutuksesta, Nordisk Jobbstart+ voi olla oikea ohjelma sinulle. Ohjelmassa työnhakijat saavat apua ensimmäisen työn löytämisessä Norjasta, Ruotsista tai Tanskasta oman alan työpaikoista.

Nordisk Jobstart+(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)on EU-rahoitteinen nuorten työttömyyden ehkäisyprojekti, jonka kohderyhmänä 20 – 30 -vuotiaat. Ohjelma on suunnattu vastavalmistuneille, jotka tahtovat kehittää omia kompetenssejaan ulkomaanseikkailulla. Nordisk Jobbstart +:n tietokannassa on monimuotoisia työpaikkailmoituksia, joissa tarjotaan töitä ekonomista sairaanhoitajaan.

Ohjelma tarjoaa kaksi viikkoa pitkän kurssin Malmössä tai Kööpenhaminassa, joka valmistaa nuoren Pohjolan työmarkkinoille. Projektisihteeristö auttaa nuoria muutossa toiseen maahan esimerkiksi tarjoamalla asuntoilmoituksia, vapaa-ajanohjelmaa sekä avustaa pankin ja vakuutusten parissa.

Kuva: Nordjobb

Opiskelemaan toiseen Pohjoismaahan?

On monia ohjelmia, jotka tukevat toisessa Pohjoismaassa opiskelua. Täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) löydät lisää tietoa pohjoismaisista opiskelumahdollisuuksista. Lisäksi monet suomalaiset yliopistot ovat mukana Nordplus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)-ohjelmassa. Ohjelman kautta voi suorittaa vaihto-opintoja toisessa pohjoismaisessa yliopistossa. Lisäksi tarjolla on muita ohjelmia, kuten Nordplus Junior, Nordplus Högre utbildning, Nordplus Vuxen, Nordplus Horisontal ja Nordplus Nordens språk.

Lyhyempi vaihtoehto on Nordkurs(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), joka on noin 3 – 4 viikkoa pitkä opiskelujakso kesäaikaan toisessa Pohjoismaassa. Nordkurssilla pääset kokemaan retkiä, toisen maan kulttuurin ja saat lisäksi opintopisteitä. Monipuolisuutta opintoihin taas tuo Nordic Master(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -ohjelma, jossa korkeakouluopiskelijat suorittavat vähintään 30 opintopistettä ainakin kolmessa pohjoismaisessa yliopistossa. Ohjelman haku on auki vuodelle 2018, ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 31.10.2018.

Kuva: Nordjobb

Miten aktivoitua pohjoismaisessa yhteistyössä?

Jos olet kiinnostunut pohjoismaisesta yhteistyöstä, voit tutustua erilaisiin yhteistyötä tekeviin organisaatioihin täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tunnetuimpia järjestöjä on Föreningen Norden(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Föreningen Nordens Ungdomsförbund(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Järjestöjen pääkonttorit sijaitsevat Kööpenhaminassa, mutta paikallisjärjestöt toimivat muissa Pohjoismaissa. Muita nuorisotoimijoita Pohjolassa ovat Ungdomens Nordiska Råd(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (UNR) sekä katto-organisaatio Nordisk Samorganisajon for ungdomsarbejde(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (NSU).

Teksti: Emilia Granqvist, Puolustusasiamiehen toimisto Oslossa