Nordiskt utrikesministermöte om finanskrisen och säkerhetspolitiskt samarbete</h1>

Utrikesministrarna frÅn de nordiska länderna sammanträdde i Helsingfors i samband med Nordiska rÅdets möte. Utrikesministrarna frÅn de nordiska länderna sammanträdde mÅndagen den 27 oktober i Helsingfors och diskuterade vid Nordiska rÅdets möte den globala finanskrisen som har drabbat den isländska ekonomin särskilt hÅrt. Utrikesministrarna gav sitt fulla stöd för Island och dess strävanden efter att klara av de svÅrigheter som den globala finanskrisen har orsakat. Utrikesministrarna diskuterade dessutom det nordiska samarbetet i EU, FN, Afghanistan och i de arktiska omrÅdena.

Enligt Sveriges utrikesminister Carl Bildt som var utrikesministermötets ordförande kan nya öppningar i det nordiska säkerhetspolitiska samarbetet väntas under kommande vÅr, när den arbetsgrupp pÅ hög nivÅ som utrikesministrarna tillsatte i somras presenterar sin rapport. Arbetsgruppen leds av Norges förre försvars- och utrikesminister Thorvald Stoltenberg.

Vid samma tillfälle tackade Bildt för Islands bra kampanj för ett roterande medlemskap i FN:s säkerhetsrÅd. "Kampanjen lyfte de nordiska ländernas profil inom FN trots att Island inte blev medlem i säkerhetsrÅdet", sade Bildt.

Finlands syfte är att bli medlem säkerhetsrÅdet under Åren 2013 - 2014. Utrikesministrarna uttryckte sitt understöd för Finlands strävanden efter medlemskap. Enligt utrikesminister Alexander Stubb är det nyligen började kampanjarbetet redan i full gÅng. "Arbetet kommer att pÅgÅ i flera År", sade Stubb.

Utrikesministrarna gav sitt fulla stöd ocksÅ för Island i arbetet med att klara av de ekonomiska svÅrigheterna orsakade av den globala finanskrisen bland annat med stöd av Internationella valutafonden IMF. Enligt utrikesminister Bildt har de nordiska länderna denna gÅng bättre förutsättningar för att klara finanskrisen än senaste gÅng i början av 1990-talet. "Vi kan vara tacksamma för att vissa länder har en gemensam valuta, i annat fall skulle det ocksÅ handla om en allvarlig valutakris", sade Bildt.

Utrikesministrarna diskuterade ocksÅ läget i Afghanistan och det nordiska samarbetet i de arktiska omrÅdena.

Nordiska rÅdets session pÅgÅr till och med den 29 oktober i Riksdagshuset. Hundratals parlamentariker och regeringsrepresentanter frÅn alla nordiska länder och självstyrande omrÅden deltar i mötet. Nordiska rÅdet sammanträder nästa gÅng i Reykjavik i april 2009.