Studie om nordiskt samarbete inom det utrikes- och säkerhetspolitiska området

Pressmeddelande 222/2008
17.6.2008

De nordiska utrikesministrarna enades måndagen den 16 juni i Luxemburg om att en fristående studie ska utarbetas om hur det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet kan utvecklas under de kommande 10-15 åren.

Förre utrikesminister Thorvald Stoltenberg har fått i uppdrag att ansvara för framtagandet av studien som enligt plan ska vara färdig i slutet av innevarande år.

Studien är tänkt att undersöka vilka möjligheter som de nordiska länderna har i fråga om att stärka sitt samarbete för att möta framtida utrikes- och säkerhetspolitiska risker och utmaningar i såväl vårt närområde som globalt.

Det nordiska samarbetet har visat sig vara anpassningsbart inför nya och växlande utmaningar. Det finns ett förnyat intresse att utveckla detta samarbete vidare.

Målet med studien kommer bland annat vara att undersöka vilka möjligheter de nordiska länderna har att utveckla och fördjupa sitt utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete, samt att undersöka hur samarbetet på bästa sätt kan bidra till att stärka gemensamma insatser när detta är aktuellt.

Närmare upplysningar: avdelningschef Pilvi-Sisko Vierros, politiska avdelningen, tfn 09 1605 5032 eller 040 72 11 705

pohjoismainen yhteistyö
ulko- ja turvallisuuspolitiikka