Den nordliga dimensionen blir gemensam politik för EU, Ryssland, Norge och Island

Den nordliga dimensionen blev fredagen den 24 november vid ett toppmöte i Helsingfors en gemensam politik för EU, Ryssland, Norge och Island. Vid toppmötet antog parterna nya grundläggande dokument för den nordliga dimensionen, det vill säga en politisk deklaration och ett ramdokument. De träder i kraft i januari och är av permanent karaktär. Syftet med reformen är att stärka alla parters, såväl EU:s som Rysslands, Norges och Islands, engagemang i den nordliga dimensionen.

Resultaten av dagens toppmöte är en viktig milstolpe i utvecklingen av den nordliga dimensionen. Mycket arbete återstår dock även i fortsättningen. Den nordliga dimensionens praktiska arbete, det vill säga miljöpartnerskapet och partnerskapet för hälsa och socialt välbefinnande, måste effektiveras och utvecklas även i framtiden.

I enlighet med toppmötets beslut är avsikten även att utreda möjligheterna till ett nytt partnerskap för trafik och logistik. Utredningen skall även omfatta möjligheten till effektiverat samarbete när det gäller energieffektivitet.

Den nordliga dimensionen syftar till en utveckling av samarbetet mellan Nordeuropa och Ryssland, i synnerhet nordvästra Ryssland, och den är en av det finländska ordförandeskapets prioriteringar i likhet med Rysslandspolitiken i allmänhet.

Statsrådets pressmeddelande(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Politisk deklaration om den nordliga dimensionen (avautuu uuteen ikkunaan) (19 kb)

Ramdokument om den nordliga dimensionen (avautuu uuteen ikkunaan) (36 kb)

Den nordliga dimensionen - publikation av utrikesministeriets enhet för den nordliga dimensionen och Europainformationen, september 2006(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (2,3 Mb)

pohjoinen ulottuvuus