Konsulaatista kajahtaa: Muutto Norjaan ja Suomeen

Info Pohjola(Linkki toiselle web-sivustolle.) tarjoaa monipuolisesti tietoa Pohjoismaihin muuttamisesta. N(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)euvontaa(Linkki toiselle web-sivustolle.) saa toisessa Pohjoismaassa työskentelyyn, yrittäjänä toimimiseen ja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.

 

Muutto Norjaan

EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat muuttaa Norjaan vapaasti. Muiden maiden kansalaiset tarvitsevat oleskeluluvan, josta lisätietoa antaa Utlendingsdirektoratet(Linkki toiselle web-sivustolle.). Skatteetatenin sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi tarkistaa, mille tahoille muutosta Norjaan tulee ilmoittaa ja mitä asiakirjoja tarvitaan. Tahojen määrä vaihtelee asumisen aiotun keston ja muuttajan kansallisuuden mukaan. Huippuvuorilla on omat sääntönsä, joista voi lukea täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Norjan tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.) antaa tietoa muuttotavaroiden tullaamisesta.

Caritas(Linkki toiselle web-sivustolle.) tarjoaa tietoa ja tukea työperäisille maahanmuuttajille.

Tietoa Norjan sosiaaliturvasta ja etuuksien saamisen ehdoista antaa NAV(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tietoa asumistuesta saa Husbankenista(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Norjaa voi opiskella verkossa, esimerkiksi Norwegian on the Web(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kompetanse Norge on listannut hyväksytyt yksityiset kurssintarjoajat(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Muutto Suomeen

EU-valtioiden, Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen, mutta heidän tulee rekisteröidä oleskelunsa, jos he ovat Suomessa yli kolme kuukautta. Pohjoismaiden kansalaiset rekisteröityvät maistraatissa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Muun EU:n, Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaiset rekisteröityvät Maahanmuuttovirastossa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Muiden maiden kansalaiset tarvitsevat oleskeluluvan, jos oleskelu Suomessa kestää yli 90 päivää, mutta lyhyemmätkin oleskelut voivat vaatia luvan. Lisätietoa antaa Maahanmuuttovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Muuttoilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi tehdä Postista tai maistraatista saatavalla lomakkeella tai verkkopalvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (vaatii suomalaiset verkkopankkitunnukset, henkilökortilla olevan kansalaisvarmenteen tai Postin verkkotunnukset).

Suomen tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.) antaa tietoa muuttotavaroiden tullaamisesta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan(Linkki toiselle web-sivustolle.) Suomeen muuttaville. Opas on saatavissa useilla eri kielillä. Myös Info Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) tarjoaa perustietoa muutosta ja Suomessa asumisesta. Suomi-Seura on julkaissut Senioripaluumuuttajan oppaan(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka tarjoaa tietoa Suomeen palaamista suunnitteleville eläkeläisille. Seura tarjoaa myös muuta neuvontaa(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Tietoa Suomen sosiaaliturvasta ja etuuksien saamisen ehdoista antaa Kela(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomen kieltä voi opiskella verkossa. Paljon linkkejä eri sivuille löytyy Info Finlandista(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Finsk.no-sivustolta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomen puhekielen alkeiskurssi Suomee!(Linkki toiselle web-sivustolle.) on saatavana verkossa. Suomen kursseja järjestetään Suomessa myös lähiopetuksena muun muassa kansalaisopistoissa. Finnishcourses.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) tarjoaa kurssihaun Helsingin, Turun ja Tampereen seudun kursseista.

 

teksti: Henna Paananen, Suomen suurlähetystö Oslo