Maria Forslund aloitti edustuston päällikön sijaisena Oslossa

Maria Forslund aloitti elokuussa suurlähetystön edustuston päällikön sijaisena eli tuttavallisemmin ”kakkosvirkamiehenä”. Osloon Maria siirtyi Ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta, jossa kansainvälinen ympäristöpolitiikka tuli tutuksi. Ensimmäiset viikot Norjassa ovat menneet vauhdikkaasti. Lapsille päivittäin valmistettavat eväät eli norjalainen matpakke on jo tullut tutuksi.

Hei Maria ja tervetuloa suurlähetystöön! Kertoisitko lisää itsestäsi - kuka olet ja mistä tulet?

 

Olen nimeltäni Maria Forslund. Siirryin Osloon Helsingistä, Ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta, missä viimeiset vuodet olen tehnyt kansainvälistä ympäristöpolitiikkaa. Olen myös työskennellyt mm. Suomen suurlähetystössä Moskovassa sekä Eurooppa-osastolla Pohjoisen Euroopan yksikössä, missä Pohjoismaiden ja Baltian maiden NB8-yhteistyön kautta myös Norjan ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tullut tutuksi.

Työmatkat Maria kulkee suomalaisen Pelagon valmistamalla metsänvihreällä pyörällä.

Missä tunnelmissa ensimmäiset viikot suurlähetystöllä ovat sujuneet?

Ensivaikutelma lähetystöltä on oikein hyvä. Täällä on todella mukavia kollegoja ja työilmapiiri on hyvä. Ensimmäiset viikot ovat aina haastavia, kun työn lisäksi tulee myös asettua uuteen kaupunkiin ja uuteen arkeen.

 

Mikä houkutteli sinut Norjaan?

Norja on meidän naapurimaa, ja yhteistyö Suomen ja Norjan välillä on tiivistä. On ilo ja kunnia saada olla naapurimaassa töissä. Lisäksi on myönnettävä, että Norjan kaunis luonto ja mahtavat ulkoilumahdollisuudet osaltaan myös houkuttivat hakemaan siirtoa juuri tänne.

 

Minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia näet suomalais-norjalaisessa yhteistyössä?

On liian aikaista puhua haasteista, mutta mahdollisuuksia syventää ja lisätä Suomen ja Norjan välistä yhteistyötä ja kanssakäymistä on varmasti paljon yhteiskunnan ja talouselämän eri osa-alueilla. Olemme maantieteellisesti rajanaapureita vain pohjoisessa ja etäisyys esim. Oslon ja Helsingin välillä on jo paljon pidempi.

 

Onko jotain erityistä, mikä Norjassa tai Oslossa on yllättänyt?

En voi olla mainitsematta kouluruoan puuttumista ja norjalaisten ”matpakkea”.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Vaikka tämä ei ole varsinainen yllätys, on maistuvien ja (riittävän) terveellisten eväiden laittaminen alakouluikäisille lapsille pieni arjen haaste. Vaikka kouluvuosi uudessa maassa on vasta alkanut, tiedän jo nyt, että suomalaista kouluruokaa tulee hyvin nopeasti ikävä.

 

Toivotamme Marian ja perheen lämpimästi tervetulleeksi Osloon ja Norjaan.