Kun metsä kohtaa meren – suomalais- ja norjalaisinnovaatiota esittelevä seminaari keräsi talon täyteen

Suomen Oslon suurlähetystö järjesti From the Forest to the Sea –seminaarin suurlähettilään residenssissä 25.11. yhteistyössä Arctic Frontiers–konferenssin kanssa. Nimi viittaa Suomen vahvaan osaamisen metsäteollisuudessa ja siitä nousseisiin innovaatioihin sekä uusiin teknologisiin ratkaisuihin. Meri on puolestaan Norjan taloudelle äärimmäisen tärkeä, ja maan teknologinen osaaminen off shore –ratkaisuissa on maailman huippua. Toisen kerran järjestetty yhteistyöseminaari keräsi jälleen salin täyteen erityisesti elinkeinoelämän edustajia.

 

Muutoksia rahoitusalalla

Seminaarin ensimmäinen osa keskittyi yleiskatsauksen luomiseen. Suurlähettilään tervetuliaissanojen jälkeen Nordean profiloitunut energia-analyytikko(Linkki toiselle web-sivustolle.) Thina Saltvedt kertoi niin norjalaisista kuin kansainvälisistä energiamarkkinoista, rahoitusalan muutoksesta ympäristöriskit tiedostavaan suuntaan sekä kiertotalouden tärkeydestä.

Pohjois-Norjassa on työvoimapula

Saltvedtin jälkeen vuorossa oli Norjan Elinkeinoelämän keskusjärjestön NHO:n Nordlandin alueen(Linkki toiselle web-sivustolle.) johtaja Daniel Bjarmann-Simonsen. Hän on aiemmin toiminut valtiosihteerinä elinkeino- ja kalastusministeriössä. Bjarmann-Simonsenilla oli vahva viesti pohjoisten alueiden elinvoimaisena pysymisen puolesta. Hän muistutti, että pohjoisessa talous kasvaa muuta Norjaa nopeammin, ja tarjolla on valtavat luonnonresurssit, joita voidaan hyödyntää ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Töitä Pohjois-Norjassa on tarjolla paljon, mutta työvoimapula vaivaa. Haasteena on saada nuori väestö pysymään pohjoisessa.

Vas. Helena Soimakallio, Daniel Bjarmann-Simonsen, Thina Saltvedt, suurlähettiläs Mikael Antell sekä Arctic Frontiersin Ole Øvretveit. 

Suomessa osataaan kiertotalous ja energiatehokkuus

Ensimmäisen osuuden kolmas puhuja oli Suomen Teknologiateollisuuden(Linkki toiselle web-sivustolle.) Kestävän kehityksen yksikön johtaja Helena Soimakallio(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hän kertoi Suomen teollisuuden ilmastopolitiikasta ja teknologiateollisuuden toimintasuunnitelmasta ilmastonmuutoksen vastaisten toimien eteen. Soimakallio kertoi myös erityisesti Suomen vahvuuksista vihreän teknologian saralla. Suomi on teknologisen osaamisen kärkimaita muun muassa energiatehokkuudessa, kiertotalouden ratkaisuissa ja logistiikkaketjujen sähköistyksessä.

Suomen teknologiset ratkaisut ja Norjan meriosaaminen

Elinkeinoelämän teknologisiin ratkaisuihin keskittyneessä osuudessa Fortumin(Linkki toiselle web-sivustolle.) viestintäpäällikkö Stian Mathisen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kertoi Fortumin keinoista laskea päästöjä. Fortum on Norjan suurin sähköautojen latauspisteiden toimittaja sekä jätteisiin perustuvan energian tuottaja, heillä on hiilidioksidin talteenottohanke ja yhtiö suunnittelee myös Norjan suurinta muovinkierrätyslaitosta.

Vas. Stian Mathisen, Runa Skarbø, Henrik Falck sekä Jon Christopher Knudsen. 

Runa Skarbø DNV GL(Linkki toiselle web-sivustolle.):stä kertoi arktisesta merenkulusta ja siihen liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista. Henrik Falck Tschudi Bio Companysta(Linkki toiselle web-sivustolle.) kertoi uraauurtavasta tavasta jalostaa puuta kuljetuksen aikana merellä. Jon Christopher Knudsen kertoi hiilidioksidin talteenottohankkeesta Aker Solutionsin(Linkki toiselle web-sivustolle.) näkökulmasta.

Seminaari tarjosi suomalaisyrityksille ainutlaatuisen tilaisuuden verkostoitua norjalaisyritysten kanssa ja Teknologiateollisuuden esityksestä sai kattavan kokonaiskuvan Suomen korkeatasoisista teknologisista ratkaisuista. Suomalaisille seminaari puolestaan tarjosi lisätietoa norjalaisten huipputason meriosaamisesta.

 

teksti: Henna Kvam, vanhempi neuvonantaja