Konsulaatista kajahtaa: Verotus ja eläke

Verotus

Suomessa suomalaiselle työnantajalle työskenneltäessä verot maksetaan lähtökohtaisesti Suomeen. Opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden kohdalla voi olla joitakin poikkeuksia. Verotukseen vaikuttaa se, kuinka kauan oleskelu Suomessa kestää. Tietoa ulkomailta Suomeen töihin tulevien verotuksesta antaa Verohallinto(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ulkomaille töihin lähtevien suomalaisten tulee tehdä Suomeen veroilmoitus, vaikka tuloja ei verotettaisikaan Suomessa. Ulkomailta saadun palkan verotettavuuteen Suomessa vaikuttavat ulkomailla oleskelun kesto, kohdemaa, työ ja työnantaja. Lisätietoa antaa Verohallinto(Linkki toiselle web-sivustolle.). Palkkatulojen lisäksi Suomen veroilmoituksessa tulee mainita kaikki muut tulot – myös ulkomailta saatavat – ja omaisuus. Ulkomailta saatavien muiden tulojen (esimerkiksi vuokra- ja pääomatulojen) ilmoittamisesta ja niiden verotuksesta tietoa saa Verohallinnosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Norjalaisen työnantajan palveluksessa tehtävästä työstä maksetaan veroa Norjaan. Skatteetatenin sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) on tietoa ulkomaalaisille, jotka aikovat työskennellä Norjassa.

Kaikki tulot ja omaisuus tulee ilmoittaa Norjaan veroilmoituksessa, vaikka näistä ei maksettaisi veroa Norjassa. Tietoa Norjan ulkopuolelta tulevien tulojen ja omaisuuden ilmoittamisesta antaa Skatteetaten(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Eläke

Suomesta voi olla mahdollista saada eläkettä, vaikka ei enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvan piiriin. Suomesta ulkomaille maksettavasta eläkkeestä tietoa saa Kelasta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kelan kansainvälisten asioiden keskus(Linkki toiselle web-sivustolle.) palvelee kansainvälisissä tilanteissa olevia henkilöitä. Suomesta saatavasta eläkkeestä maksetaan yleensä verot Suomeen, vaikka eläkkeensaaja asuisi ulkomailla. Verohallinto(Linkki toiselle web-sivustolle.) antaa tietoa Suomesta ulkomaille maksettavan eläkkeen verotuksesta.

Suomessa asuvan voi olla mahdollista saada eläkettä ulkomailta sellaisesta maasta, jossa hän on työskennellyt. Myös pelkkä asuminen maassa voi oikeuttaa eläkkeen saamiseen kyseisestä valtiosta. Ennen hakemista kannattaa huomioida, että eläkeikä ei ole kaikkialla sama kuin Suomessa. Kelasta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Eläketurvakeskuksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) saa tietoa ulkomaisten eläkkeiden hakemisesta. Eläketurvakeskuksen blogissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) opastetaan, miten eläkettä haetaan ulkomailta. Eläketurvakeskus on myös koonnut verkkosivuilleen usein kysyttyjä kysymyksiä(Linkki toiselle web-sivustolle.) eläkkeen hakemisesta ulkomailta. Ulkomailta saatava eläke tulee ilmoittaa Suomen veroilmoituksessa, vaikkei Suomi verottaisi siitä. Lisätietoja antaa Verohallinto(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Norjassa eläkkeisiin liittyviin kysymyksiin vastaa NAV(Linkki toiselle web-sivustolle.). NAV:n sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) on tietoa eläkkeen hakemisesta Norjasta, kun hakija asuu Norjan ulkopuolella, ja yhteystiedot(Linkki toiselle web-sivustolle.) neuvontaan kansainvälisissä tapauksissa.

Euroopan komissio on julkaissut infolehtisen(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka tarjoaa yleistason opastusta vanhuuseläkkeen hakemiseen eläkeläisille, jotka ovat työskennelleet useammassa kuin yhdessä EU-valtiossa (lisäksi Norja, Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi).

 

teksti: Henna Paananen, Suomen suurlähetystö Oslo