Konsulaatista kajahtaa: Luonnonolot huomioimalla turvallista matkustamista Norjassa

Norjaan matkustavien määrä on kasvanut tasaisesti. Merkittävä osuus matkailijoista saapuu ulkoilma-aktiviteettien perässä eikä syyttä – tarjoaahan Norja laajasti mahdollisuuksia esimerkiksi vaeltamiseen, hiihtämiseen ja veneilyyn. Norja on turvallinen ja vakaa maa matkustaa. Suurimpia riskejä matkailijoille aiheuttaa luonto, mikä luonnossa liikkuvien on syytä ottaa huomioon. Riskien vähentämiseksi on erityisen tärkeää tutustua matkakohteeseen ja sääolosuhteisiin etukäteen sekä noudattaa paikallisviranomaisten antamia ohjeita.

Suunnittele matkasi ja kerro mihin olet menossa

Riippumatta aktiviteetista on oleellista, että matkailijat ovat perehtyneet kulkureitteihin ja varmistaneet, että luonnonolosuhteet alueella ovat suotuisat liikkumiseen. Matkailijoiden on suotavaa miettiä ennalta, miten heidän tulee toimia erityistilanteissa, esimerkiksi sään muuttuessa äkillisesti. Reitistä ja arvioidusta saapumisesta määränpäähän kannattaa ilmoittaa jollekulle. Visit Norway(Linkki toiselle web-sivustolle.) antaa vinkkejä matkan suunnitteluun sekä tietoa erityistä huomiota vaativista asioista. DNT:n verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) on tietoa vaellusmökeistä sekä reiteistä Norjan vuorilla. Säätiedotteita tarjoavat Yr(Linkki toiselle web-sivustolle.), Pent(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Storm(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.) on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.

 

Turvallisuus ennen kaikkea

Norjan pelastuspalvelu- ja hätävalmiusosasto DSB:n(Linkki toiselle web-sivustolle.) ylläpitämä Kriseinfo(Linkki toiselle web-sivustolle.) kokoaa viranomaistiedotteita erilaisista riskeistä ja kriiseistä. Sivustolla annetaan ennakkovaroituksia, mutta myös jaetaan tietoa meneillään olevista turvallisuusriskeistä kuten maastopaloista. Lisäksi Kriseinfo tiedottaa tapahtumista jälkikäteen.

Vuorilla liikkuvien tulee ottaa huomioon lumi- ja maavyöryjen mahdollisuus. Ennen matkaan lähtöä tulee aina tarkistaa, onko alueella voimassa vyöryvaroitus. Varsom(Linkki toiselle web-sivustolle.) näyttää vyörymien lisäksi tulvariskit sekä säähän liittyviä huomioita.

Jäätiköillä ei koskaan tule kulkea yksin. Lisäksi mukana tulee olla pätevä opas, sillä jäätiköt liikkuvat jatkuvasti. Niiden syvät halkeamat voivat yllättää jäätikköä tuntemattomat ja olla kohtalokkaita.

 

Autolla matkassa

Vuoristoreitit voidaan sulkea liikenteeltä sään vuoksi, mikä on hyvä tiedostaa matkaa suunniteltaessa. Vuoristossa kulkevilla teillä voi olla talviset olosuhteet, vaikka matalammalla tiet olisivat sulina. Näin on erityisesti huhti–toukokuussa ja alkusyksyllä. Tietoa tiesuluista on Statens vegvesenin verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tiesuluista ja -työmaista saa norjaksi tietoa Statens vegvesenin tiekartasta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

teksti: Henna Paananen, Suomen suurlähetystö Oslo