Konsulaatin vuosi 2021

Vuosi mennyt on taas,

Lunta ja jäätä on jo maas.

 

Koronatilanne edelleen jatkui,

Valtion kassaan tuli silti satkui.

 

Moni edelleen passia haki,

Rajalla vastassa oli perustuslaki.

 

Suomen kansalainen Suomeen pääsee aina,

Siinä ei koronatilanne edes paina.

 

2022 tuo tullessaan paljon uutta,

Suomen jälkeen Norja hoitaa Pohjoismaiden johtajuutta.

 

Kalliimpaa on nyt edustustosta hankkia passia,

Edelleen edustustoon tullessa täyttävät passivalokuva, vanha passi ja Norjan virkatodistus kassia.

 

Aika tulee edelleen varata,

Ilman sitä ei voi meitä tavata.

 

Tammikuussa Mervi jättää talon,

Mia pitää vielä kuitenkin päällä valon.

 

Terveyttä toivotamme kaikille hyvää,

Jaamme edelleen muuttuvista tilanteista tiedonjyvää.

 

Tilastoja vuodesta 2021 konsulaatissa

Passi- ja henkilökorttihakemuksia konsulaattiin jätettiin 639kpl, niitä oli yli 100kpl enemmän kuin edellisenä vuonna. Korona-ajasta huolimatta olimme auki koko ajan ajanvarauksella huolehtien asiakkaiden ja meidän turvallisuudesta. Jatkamme edelleen ajanvarauksella ja rajoitetuilla puhelinajoilla, jotta voimme palvella mahdollisimman montaa myös tätä vuonna. Ajanvarausjärjestelmä on käytössä.

Notaaritoimituksia, eli esimerkiksi kopioita passista ja allekirjoituksen oikeaksi tunnistamisia tehtiin viime vuonna konsulaatissa 26kpl. Määrä tuplaantui edellisestä vuodesta.

Väestörekisteri-ilmoituksia, kuten osoitteenmuutoksia ja Norjassa syntyneiden Suomen kansalaisten ilmoituksia lähetimme Suomen Digi- ja Väestötietovirastolle (DVV) 172kpl. Väestörekisteri-ilmoitukset tulivat maksullisiksi ulkoministeriön uuden maksuasetuksen tultua voimaan 1.9.2020. Osa ilmoituksista on edelleen maksuttomia esim. osoitteenmuutokset passinhaun yhteydessä.

Oleskelulupia haettiin konsulaatin kautta 86kpl vuonna 2021. Määrät ovat nousseet joka vuosi, vuonna 2020 hakemuksia jätettiin 51kpl.

 

Suomeen matkustaminen ja maahantulorajoitukset

Viime vuosi oli maahantulorajoitusten osalta erikoinen ja riippuen tautitilanteesta ohjeet vaihtuivat usein ja nopeallakin aikataululla ja sama tilanne jatkuu myös tänä vuonna.  Suomen maahantulorajoitusten osalta kannattaa seurata Suomen rajavartiolaitoksen verkkosivuja raja.fi ja Suomen karanteeniohjeistus löytyy puolestaan Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilta thl.fi. On hyvä muistaa, että Suomen kansalainen pääsee aina takaisin Suomeen.  FINENTRY on digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

 

Norjaan matkustaminen ja maahantulorajoitukset

Norjan maahantulorajoituksia kannattaa seurata helsenorge.no sivustolla ja tarvittaessa ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitsee tulkintaa koskien omaa matkaa Norjaan. Kuten Suomeen suuntautuvissa matkoissa, myös Norjaan tullessa ohjeet ja rajoitukset muuttuvat usein ja nopeasti tautitilanteesta riippuen.

 

Vaalit

Viime vuonna Suomessa ei järjestetty valtiollisia vaaleja, mutta kunnallisvaalit pidettiin kesäkuussa.  Äänestäjiä oli suurlähetystössä Oslossa 12 kpl. On hyvä huomioida, että äänestämään pääsivät vain Suomessa kirjoilla olevat. Kirjeäänestys oli myös mahdollista näissä kunnallisvaaleissa.

 

Väestörekisteri-ilmoitukset

Norjassa syntyneet lapset, solmitut avioliitot ja vaihdetut nimet eivät siirry automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään, vaan jokaisen pitää itse ilmoittaa uudesta elämäntilanteestaan Suomeen. Osoitteen vaihtuessa Norjassa tulee siitä ilmoittaa myös Suomeen(Linkki toiselle web-sivustolle.), jotta Suomen väestötietojärjestelmässä on merkittynä oikea osoite. Jos et saanut esimerkiksi viime vuoden vaaleihin ilmoituskorttia, on luultavasti osoitetietosi väärin Suomen väestötietojärjestelmässä.