Jukka Suokas on Finnveran ja Business Finland uusi kasvo Oslossa

Finnveran ja Business Finlandin Oslon uusi toimija Jukka Suokas aloitti tehtävässään elokuussa. Rahoitusmaailman ammattilainen aikoo pitkän kokemuksensa ja bisnestuntemuksensa avulla tuoda hyville yrityksille hyviä asiakkaita täällä Norjassa.

Jukka Holmenkollenilla.

Bisnesmaailma tutuksi

Suokkaan ensikosketus työelämään oli öljy- ja kaasuteollisuus, kun Otaniemen kemisti kehitteli maakaasuputkien korroosiosuojausta Nesteellä Sköldvikissä diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen. Isossa talossa sai myös kansainvälistä kokemusta, mutta kunnolla sitä pääsi kuitenkin kerryttämään Yhdysvalloissa Los Angelesissa Suomen pääkonsulinvirastossa, jossa hän toimi Tekesin teollisuussihteeriavustajana 1990-luvun alussa. Siellä hän asui vaimonsa ja kahden pienen poikansa kanssa kaksi vuotta, kunnes muutti perheineen takaisin Porvooseen.

Palattuaan Suomeen Suokas siirtyi Tekesin kautta Finnveralle, jossa hän on työskennellyt 24 vuoden ajan eri tehtävissä mm. yrityssuunnittelun, tuotekehityksen ja erilaisten tietojärjestelmähankkeiden parissa, viimeksi sidosryhmäpäällikkönä. Yhtenä tärkeänä tehtävänä on ollut myös Finnveran pääomasijoitustoiminnoissa bisnesenkeliverkoston vetäminen, joten yritysmaailma on vuosien varrella tullut varsin tutuksi.

"Saanko kaksi sekuntia aikaa miettiä?"

Finnveralla on ollut oma henkilö Oslossa huhtikuusta 2017 lähtien. Kun Suokkaan edeltäjä Markus Laakkonen päätti palata takaisin aluejohtajan tehtäviin, soitti yhteinen esimies ja liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi kysyen kiinnostuksesta lähteä Osloon. Suokas vastasi: "Saanko kaksi sekuntia aikaa miettiä?". Edellisen ulkomaanpestin hyvät muistot olivat edelleen mielessä, joten päätös Norjaan lähdöstä tapahtui sen suuremmin epäröimättä. Myös Seija-vaimo oli hyvin innoissaan muutosta uuteen maahan, tällä kertaa ihan kahdestaan.

Pari harrastaa monipuolisesti ulkoilua, joten Norjaa parempaa paikkaa saa etsiä. Suokas on ehtinyt jo esimerkiksi juosta syyskuun puolivälissä järjestetyn Oslon puolimaratonin, ja pariskunnan pyörät ja sukset seurasivat Suomesta mukana. Suurena Tolkien-fanina rakkaus kirjallisuuteen ja historiaan on läsnä myös arjessa, joten vapaa-aika kuluu liikunnan ohella myös lukiessa.

Viennin edistämistä rahoituksen keinoin

Norja on suomalaisyritysten silmissä haluttu vientimaa, ja yltää monessa tutkimuksessa kiinnostavuutensa puolesta kärkikolmikkoon. Öljyrikkaalla Norjalla ja Suomella on paljon yhtäläisyyksiä esimerkiksi infrastruktuurin, tietoliikenteen ja kulttuurin suhteen. Kieli tuo toki omat haasteensa, mutta ruotsilla pärjää ja englantia osaavat kaikki. Maa on myös lähellä: "Do business without jetlag!". Etabloituminen Norjaan täytyy kuitenkin hoitaa kunnolla asiantuntijoiden kanssa, ja niitä Norjan verkostosta löytyy useita. "Alusta alkaen mielessä pidetty huolellisuus esimerkiksi sopimusasioissa maksaa itsensä takaisin jatkossa", Suokas lisää.

Tulevaisuuden suhteen hän on optimistinen, ja kunnianhimoinen pk-yritysten viennin tuplaaminen onkin Suomella pitkän aikavälin tähtäimessä, myös Norjan suhteen. Yrityskontaktit ja elinkeinoelämän tuntemus auttavat löytämään Norjasta hyviä asiakkaita ja kumppaneita hyville suomalaisyrityksille. Näitä yrityksiä Business Finland voi kehittää ja viedä maailmalle samalla kun Finnvera voi yhdessä pankkien ja muiden yksityisten rahoittajien kanssa rahoittaa monipuolisesti niin kaupanteossa kuin kasvussakin. Hyvä tiedonvaihto ja asioiden koordinointi suurlähetystön ja muiden Team Finland –toimijoiden kesken lisää tehokkuutta: "Pienessä tiiviissä yhteisössä yhteistyö on todella tärkeää."

Jukan saa kiinni osoitteesta:

jukka.suokas(a)businessfinland.fi

tai puhelimitse +47 95 42 21 31.

teksti: Aimi Paasu, Suomen Oslon-suurlähetystö