Allianssimalli tutuksi norjalaisrakentajille

Allianssimallin käyttö haastavien rakennusprojektien toteutuksessa on tuonut Suomessa hyviä tuloksia. Näitä kokemuksia jaettiin norjalaisyrityksille Business Finlandin ja Suomen Oslon-suurlähetystön järjestämässä Integrert Prosjekt Leveranse (IPL)-seminaarissa 11.10.2018. Mikä on allianssimalli, ja miten se voi tuottaa suuria säästöjä rakennushankkeissa? Lue lisää Business Finlandin kaupallisen neuvoksen Jukka Suokkaan kirjoittamasta jutusta.

Allianssimalli käyttöön myös Norjassa

Suurlähettiläs Mikael Antell avasi tilaisuuden, jonka jälkeen jälkeen seminaarin suomalaiset yhteistyökumppanit Vison Oy(Linkki toiselle web-sivustolle.):n osakas Anders Nordström ja vaasalaisen ammattikorkeakoulu Novian lehtori Kimmo Koivisto perehdyttivät osallistujat allianssimalliin. Myös norjalaisia yhteistyökumppaneita oli kaksi. Asianajotoimisto Metier Legal AS(Linkki toiselle web-sivustolle.):n osakas Morten Aagaard kertoi allianssimallin sopimustekniikoista ja alan trendeistä. Lisäksi Nye Veier AS(Linkki toiselle web-sivustolle.):n projektijohtaja Petter Angelsen esitteli yhtiön suunnitelmaa rakentaa allianssimallilla Kvål-Melhus -osuus (7 km) uudesta 106 kilometrin pituisesta E6-moottoritiestä lähellä Trondheimia. Nye Veier AS on vuonna 2015 perustettu norjalainen valtionyhtiö, jonka vastuulle vuoden 2016 alusta siirrettiin Norjan tielaitokselta Statens Vegveseniltä tiettyjen moottoriteiden kehittäminen.

Vasemmalta: Kaupallinen neuvos Jukka Suokas, Vison Oy:n osakas Anders Nordström, suurlähettiläs Mikael Antell, Metier Legal AS:n osakas Morten Aagaard ja ammattikorkeakoulu Novian lehtori Kimmo Koivisto.

Mukana eturivin asiantuntijoita

Seminaariin osallistui 25 päättäjää ja asiantuntijaa norjalaisista eturivin rakennusyrityksistä ja julkisorganisaatioista kuten NCC Norge(Linkki toiselle web-sivustolle.), Veidekke(Linkki toiselle web-sivustolle.), Bane NOR(Linkki toiselle web-sivustolle.), Statsbygg(Linkki toiselle web-sivustolle.), Avinor(Linkki toiselle web-sivustolle.), Nye Veier, Statens Vegvesen (Linkki toiselle web-sivustolle.)ja Fornebubanen(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomesta mukana olivat Ruukki Construction Oy(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Sitowise Oy(Linkki toiselle web-sivustolle.). Lisäksi Rakennusteollisuus RT ry:tä edusti INFRA ry:n(Linkki toiselle web-sivustolle.) toimitusjohtaja Paavo Syrjö.

Allianssimalli, englanniksi Integrated Project Delivery (IPD) ja norjaksi Integrert Prosjekt Leveranse (IPL), soveltuu suuriin monimutkaisiin usean toimijan projekteihin, joissa toimintamallin avulla voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä sekä nopeuttaa projektin valmistumista. Konsulttiyritys McKinsey & Companyn selvityksen mukaan rakentaminen muodostaa 13 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta, mutta alan tuottavuus on viimeisen 20 vuoden aikana kasvanut vain prosentin.

Suurlähettilään residenssissä järjestetty IPL-tilaisuus keräsi kuulijoita.

Allianssimalli on ollut käytössä Suomessa vuodesta 2011

Suomessa on vuodesta 2011 lähtien toteutettu allianssimallilla lähes 50 projektia, arvoltaan noin kolme miljardia euroa. Tällainen hanke oli muun muassa Tampere-tunneli, jossa alun perin 220 miljoonan euron projektin lopulliset kustannukset olivat 180 miljoonaa euroa, ja tunneli valmistui puoli vuotta etuajassa. Myös taannoisessa valtioneuvoston kanslian tilaamassa Erkki Virtasen selvityksessä suositeltiin allianssimallin käytön lisäämistä julkisissa rakennushankkeissa.

Allianssimallissa omistaja tai tilaaja sekä yksi tai useampi palveluntarjoaja (suunnittelija, rakentaja, toimittaja jne.) toimivat integroidusti tiiminä, joka toimittaa tietyn hankkeen sopimusperusteisen kehyksen mukaisesti. Toimijoiden kaupalliset edut ovat linjassa projektin todellisten tulosten kanssa. Allianssimallissa kaikki osapuolet ottavat kollektiivisen vastuun koko projektin kaikista riskeistä, ja jakavat kivun (pain) ja voiton (gain). Toimijat otetaan mukaan heti alusta alkaen, ja toimintamalliin liittyy selkeät prosessit, avoin tiedonkulku ja yhteinen projektitila (big room). Monen toimijan pitkäkestoisessa projektissa myös projektihenkilöiden toimiva yhteistyö ja luottamus ovat erittäin tärkeitä. Avoimessa toimintaympäristössä syntyy myös enemmän uusia innovaatioita.

Norjan Team Finland palveluksessasi

Team Finland Norja(Linkki toiselle web-sivustolle.) palvelee myös rakennustoimialalta kasvua ja kansainvälistymistä hakevia yrityksiä. Käytössämme on Norge Bygges(Linkki toiselle web-sivustolle.) –tietokanta, josta löytyy tieto Norjassa suunnitteilla, käynnistymässä ja käynnissä olevista rakennushankkeista (asunnot, teollisuus, sairaalat, hotellit, tiet, radat, tunnelit jne.). Esimerkiksi uusien sairaaloiden ja terveyskeskusten rakennushankkeita on Norjassa käynnissä lähes 300, yhteisarvoltaan 76,3 miljardia Norjan kruunia (6,7 miljardia euroa).

Teksti: Jukka Suokas

Lisätiedot:

Kaupallinen neuvos Jukka Suokas

puh. +47 954 22 131

jukka.suokas(a)businessfinland.fi.