Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Alankomaat sijaitsee Länsi-Euroopassa Pohjanmeren äärellä. Alankomaiden naapurimaita ovat Saksa ja Belgia. Alankomaat on pinnanmuodostukseltaan tasainen. Osa (noin 25 prosenttia). Alankomaiden maa-alueesta on muodostettu patoamalla merestä alaa ja kuivattamalla sitä. Alankomaiden korkein kohta sijaitsee maan kaakkoisosassa, Vaaserberg, sijaitsee maan kaakkoisosassa (322,7 metriä merenpinnasta).
Ilmasto on lauhkea meren ja Golf-merivirran ansiosta. Keskilämpötila on noin 16 °C kesällä ja 3°C talvella. Sadetta on ympäri vuoden.

Asuminen, asunnot

Asumisen hintataso vaihtelee eri alueilla Alankomaissa. Kalleimmat alueet löytyvät Amsterdamista, Haagin läheltä Wassenaarista, Aerdenhout/Bloemendaal sekä Het Gooi Hilversumin lähellä.
Vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat eri kaupungeista riippuen. Suurissa yliopistokaupungeissa kuten esimerkiksi Utrechtissä vuokra-asuntojen löytyminen voi olla erityisen hankalaa. Vuokra-asuntoja etsivät voivat myös ottaa yhteyttä kaupungin tai kunnan informaatiopisteeseen ja tiedustella, kuinka vuokra-asunnon hankkiminen on kunnassa järjestetty.

Edustustot

Hankinnat

Kaupat ovat yleisimmin auki arkisin ja lauantaisin klo 10-18 (supermarketeilla pidemmät aukioloajat). Maanantaisin monet liikkeet avaavat ovensa vasta iltapäivällä tai ovat kiinni koko päivän. Monissa kunnissa supermarketit ovat auki myös sunnuntaisin. Torstaisin tai perjantaisin monet kaupat ovat auki klo 21 saakka. Suomalainen maksukortti ei toimi kaikissa ruokakaupoissa.

Ilmasto

Ilmasto on lauhkea meren ja Golf-merivirran ansiosta. Keskilämpötila on noin 16 °C kesällä ja 3 °C talvella. Sadetta on ympäri vuoden.

Joukkoliikenne

Alankomaiden sisäinen liikenne on hyvin järjestetty. Rautatieverkko on tiheä ja junayhteydet hyvät. Moottoritieverkosto kuuluu maailman tiheimpiin. Pyöräteitä on runsaasti. Kaupungeissa julkisesta liikenteestä huolehtivat bussit ja suurimmissa kaupungeissa myös raitiovaunut. Amsterdamissa ja Rotterdamissa on myös metro. Kaupungeissa ruuhkat ovat yleisiä ja kätevin tapa liikkua niissä on käyttää julkisia kulkuneuvoja.
Julkisessa liikenteessä matkat voi maksaa koko maassa käyvällä sähköisellä maksukortilla (OV-chipkaart). Kortin voi ostaa ja sille voi ladata rahaa lukuisissa myyntipisteissä, esimerkiksi rautatieasemilla ja kioskeissa. Kertalippuja voi myös ostaa kuljettajalta tai automaatista sekä juna-asemien lipunmyyntipisteistä.

Juomarahat

Alankomaissa ei ole välttämätöntä jättää juomarahaa. On kuitenkin kohteliasta ja yleinen käytäntö jättää tarjoilijalle noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Sama käytäntö koskee myös kampaamoita, joissa yleensä on tiskillä "säästöpossu" paria lanttia varten.

Jätehuolto

Jätteet kerätään Alankomaissa kerran viikossa. Kerrostalojen jätesäiliöt ovat talojen lähistöllä ja omakotitaloissa ja rivitaloissa jokaisella on omat jätesäiliönsä. Jätteiden lajittelu on melko yleistä. Rakennus- sekä muita suurempia jätteitä varten tulee ottaa yhteyttä kaupungin/kunnan jätehuoltoon, joka hakee jätteet sovittuna ajankohtana.

Kansalliset vapaapäivät

 • Uudenvuodenpäivä 1. tammikuuta 
 • Toinen pääsiäispäivä
 • Kuninkaanpäivä 27. huhtikuuta
 • Vapautumisen päivä 5. toukokuuta
 • Helatorstai
 • Toinen helluntaipäivä
 • Joulupäivä 25. joulukuuta
 • Tapaninpäivä 26. joulukuuta

Kirjallisuus

 • Dijkstra, Stephanie: The Holland Handbook 2012-2013. 2012.
 • Gardberg, Annvi & Kolbe, Laura & Saukkonen, Pasi: Alankomaat - pieni suuri maa. Edita, Helsinki 1997.
 • Pieterse, Arnold & Starmans, Peter: Suomalais-alankomaalaisia suhteita – ennen ja nyt. Yliopistopaino, Helsinki, 2012.
 • Besamusca, Emmeline: Discovering the Dutch, Amsterdam University Press, 2014
 • Shetter, William Z.: The Netherlands in Perspective. Nederlands Centrum Buitenlanders, Utrecht 2002.
 • White, Colin & Boucke, Laurie:  The Undutchables 6.0: An Observation of the Netherlands: its Culture and its Inhabitants. White-Boucke Publishing, 2010.
 • Vossestein, Jacob: The Dutch and their Delta – living below sea level. Scriptum, 2011.
 • Vossestein, Jacob: Dealing with the Dutch. KIT Publishers, 2010.

Koulut ja opiskelu

Hollantilaisten koulujen lisäksi Alankomaissa toimii useita kansainvälisiä kouluja. Esimerkiksi Haagissa sijaitsevat saksalainen, ranskalainen, amerikkalainen, kansainvälinen sekä brittiläinen koulu.
Alankomaissa toimii 14 valtion rahoittamaa niin sanottua tutkimuspainotteista yliopistoa. Yliopistoissa voi opiskella useita aineita myös englanniksi. Myös useimmissa ammattikorkeakouluissa tarjotaan opetusta englanniksi.

Lapset

Alankomaissa päiväkodit ottavat hoitoonsa 0–4-vuotiaita lapsia. Lastenhoitopaikoista on usein pulaa. Äitiysloma on 16 viikkoa. Päiväkotien hinta riippuu vanhempien tuloista, mutta on yleisesti korkea. Muita vaihtoehtoja ovat kotihoitopaikat, yksityiset päiväkodit ja kotiin tulevat lastenhoitajat.

Lemmikit

Alankomaalaiset pitävät erityisesti koirista ja kissoista, joten niitä on paljon. Koiria voi ulkoiluttaa lähes kaikkialla - kesäkaudella uimarantoja lukuun ottamatta. Eläinlääkärille on helppo päästä, ja lemmikeille on lomien ajaksi tarjolla erityisiä koira- ja kissatäysihoitoloita.

Liikennekäyttäytyminen

Pyöräilijät ovat Alankomaissa teiden kuninkaita. Moottoriajoneuvonkuljettajan on hyvä tietää, että hän ja hänen vakuutusyhtiönsä ovat yleensä aina korvausvelvollisia vahingoista, jotka ovat aiheutuneet moottoriajoneuvosta jalankulkijalle tai pyöräilijälle.

Mitat ja painot

Alankomaissa on käytössä metri- ja kilojärjestelmä.

Pankit

Alankomaissa toimii useita pankkeja (esimerkiksi ABN Amro, ING ja Rabobank). Pankkiautomaatteja löytyy kaikilta alueilta Suomen tapaan. Luottokortilla maksaminen ei Alankomaissa ole niin yleistä kuin Suomessa, eivätkä monet ravintolat ja kaupat ota vastaan luottokorttia tai Visa Electron -korttia. Yleensä pankit ovat auki maanantaista perjantaihin klo 9-18.

Posti

Postin kulku on luotettavaa ja suhteellisen nopeaa. Postia jaetaan myös lauantaisin, muttei maanantaisin. Postimerkkejä voi ostaa postitoimistojen lisäksi liikkeistä, joissa on postin asiamies, esimerkiksi Bruna-kirjakaupoista, Primera-lehtikaupoista sekä AH- ja muista supermarketeista.

Puhelimet

Matkapuhelimen käyttö on Alankomaissa hyvin yleistä - käytössä on gsm- ja utms-verkko. Suomalaiset matkapuhelimet toimivat hyvin.

Pukeutuminen

Vaatetus ei poikkea olennaisesti suomalaisesta vaatetuksesta eri vuodenaikoina. Vaikka talvella lämpötila ei laskekaan yleensä kovin paljon nolla-asteen alapuolelle, vaativat ilmankosteus ja tuuli lämpimät vaatteet.
Alankomaalaiset pukeutuvat vapaasti. Työpaikoilla "business casual" on yleisin pukeutumismuoto.

Pysäköinti

Alankomaiden kaupungeissa monissa syrjäisemmissä osissa voi parkkeerata kaduille maksutta. Keskusta-alueilla sijaitsee usein maksullisia parkkitaloja tai -halleja. Keskustoista on usein vaikea löytää parkkipaikkoja. Parkkeerausta valvotaan tiukasti. Parkkimaksun laiminlyömisestä sakotetaan noin 55 euroa (sakon suuruus vaihtelee kunnittain). Kielletylle paikalle parkkeeraamisesta saa sakkoja 90 eurosta (pysäköinti parkkikieltoalueella) 370 euroon (pysäköinti ilman lupaa invalidiparkkipaikalle).

Ravinto

Alankomaissa on monipuolinen ruokakulttuuri. Hollantilaiselle ruokakulttuurille on tyypillistä kevyt ja vaatimaton lounas, jonka vastapainoksi nautitaan tukevampi illallinen.
Kaikkia elintarvikkeita on saatavissa ja niiden hintataso määräytyy EU-tason mukaan. Elintarvikkeiden arvonlisävero on 9 prosenttia.
Alankomaissa on useita korkeatasoisia kansainvälisen keittiön antimia tarjoavia ravintoloita, joiden hintataso on kuitenkin varsin korkea. Lisäksi on runsaasti etnisiä ravintoloita.

Rekisteröity parisuhde

Rekisteröity parisuhde on Alankomaissa verrattavissa avioliittoon.

Sosiaaliturva

Alankomaat on Suomen kaltainen länsieurooppalainen hyvinvointivaltio.

Suomi-kuva

Alankomaalaisten Suomi-kuva on yleisesti ottaen myönteinen. Erilaisten Suomeen liittyvien tapahtumien määrä on viime vuosina kasvanut, ja Suomi on ollut julkisuudessa esillä monessa mielessä mallimaana.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on sama kuin Suomessa 230 V/50 Hz. Sähköpistokkeet ovat myös samanlaiset.

Terveydenhuolto

Terveydenhuolto perustuu Alankomaissa kotilääkärijärjestelmään: on ilmoittauduttava jollekin kaupungissa toimivista kotilääkäreistä, joka tarpeen tullen antaa lähetteen lisähoitoon. Myös kiireellisissä sairastapauksissa tulee pääsääntöisesti ensin ilmoittautua kotilääkärin päivystysnumeroon, ennen kuin sairaalan päivystys voi ottaa potilaan vastaan.
Sairaalaolot ovat hyvät. Kaikkien erikoislääkärien samoin kuin laboratorio- ja hoitolaitosten palveluksia ovat saatavissa.
Alankomaissa asuvan suomalaisen, joka kuuluu vielä Suomen sosiaaliturvan piiriin, kannattaa hankkia Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti.
Eurooppalaista sairaanhoitokorttia tarvitaan myös lääkkeitä ostettaessa. Lääkkeet korvataan vain, jos ne ovat sairaskassan kanssa sopimuksen tehneen lääkärin määräämiä ja ostettu kyseessä olevan kassan kanssa sopimuksen tehneestä apteekista.

Turvallisuus

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on Alankomaissa yleensä sallittu kaikkialla museoita ja konserttisaleja lukuun ottamatta. Niissäkin voi saada luvan kuvaamiseen.

Valuutta

Alankomaissa otettiin käyttöön euro vuoden 2002 alusta. Luottokorttien vastaanottaminen ei ole niin yleistä kuin Suomessa, eikä esimerkiksi ruokakaupassa voi maksaa luottokorteilla tai Visa Electron -kortilla.

Vapaa-aika

Alankomaissa (etenkin Amsterdamissa, Rotterdamissa ja Haagissa) on tarjolla lukuisia kulttuurimahdollisuuksia. Tarjonta on runsasta esimerkiksi konserttimusiikin kohdalla. Taidemuseot ovat myös erittäin tasokkaita.
Liikunnan ja erilaisten urheilulajien harrastamismahdollisuudet ovat monipuoliset. Alankomaat tarjoaa loistavat pyöräily- ja kävelymahdollisuudet ja pyörätiet ovat koko maassa erinomaiset. Myös ratsastus, tennis ja golf ovat suosittuja vapaa-ajan viettotapoja.

Hyvä tietää