Alankomaiden kauppakilta Suomi-Alankomaat kauppakillan edustajat Patrice van Haiden ja Jan Hogen Groningenissa

Alankomaiden pohjoiset provinssit hakevat lähempää yhteistyötä Itämeren ja Suomen suunnalta.  Kun muut hollantilaiset katsovat Britanniaan lännessä, Saksaan idässä tai Belgiaan etelässä, kolme pohjoista provinssia Groningen, Friesland ja Drenthe pitävät Itämeren maita luonnollisina kumppaneinaan.

 

Nordconnect yhdistää

Suomi on ollut Groningenin kaupungissa läsnä erityisesti Groningenin yliopiston vannoutuneiden Suomen ystävien kautta, jotka työskentelevät yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten ja kulttuurin laitoksella. Vuonna 1614 perustettu Alankomaiden toiseksi vanhin yliopisto on ainoa korkeakoulu Benelux-maiden alueella, jossa Suomea voi opiskella pääaineena.

Kolmen pohjoisen maakunnan aloite Nordconnect pyrkii – osin EU:n avustuksella – edistämään pohjoisten provinssien ja Itämeren alueen välistä kauppaa ja yhteistyötä. Helsingissä helmikuussa 2010 järjestetty Itämeren maiden huippukokous tuotiin Nordconnectin ansiosta alueella näkyvästi esille.

Kauppakilta ja Invest in Finland näkyvästi esillä

Kaupallis-taloudellisia yhteyksiä edistettiin Groningenissa 2.-3.11.2010 järjestetyssä NordConnectin International Business Square –tapahtumassa, joka oli osa Pohjois-Alankomaiden yritysten jättiläismäistä messu- ja promootiohanketta (Promotiedagen Groningen). Kaikki Itämeren maat osallistuivat tapahtumaan – Suomi tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Suomea edustivat Invest in Finland sekä suomalais-hollantilainen kauppakilta (Finnish Dutch Trade Guild) ja siinä aktiiviset yritykset. Suurlähettiläs Klaus Korhonen avasi tapahtuman kaikkien Itämeren maiden puolesta yhdessä kolmen provinssin yhteistyöneuvoston puheenjohtajan Sjoerd Galeman kanssa.

Suomen osastolla mukana olleet suomalais-hollantilaisen kauppakillan hallituksen jäsenet Patrice van der Heiden ja Jan Hogen ovat tyytyväisiä Suomen tänä vuonna erittäin näkyvään panostukseen päivillä: ”Paikalliset jäsenemme ovat kiinnittäneet huomiotamme näihin messuihin ja aina läsnä olevaan Skandinavia-fokukseen, sekä toiveeseen saada myös Suomi näkyvästi esille tässä yhteydessä. Vuonna 2009 johtokuntamme vieraili messuilla suurlähetystön sponsoroimalla osastolla ja vuonna 2010 johtokunnan jäsenet alkoivat aktiivisesti värvätä myös muita organisaatioita osallistumaan messuille. Lopulta tämä johti menestyksekkääseen yhteistyöhön Suomen suurlähetystön, Invest in Finlandin ja kauppakillan välillä.”

International Business Square oli myös Invest in Finlandille uusi kokemus. "Invest in Finland hankkii ulkomaisia yrityksiä Suomeen, siksi olemme aina avoimia tapahtumille, joissa voi verkottua, saada kontakteja ja uusia asiakkaita. Groningenin Promotiedagen-messutapahtuma ja sen yhteydessä ollut International Business Square oli ehdottomasti mielenkiintoinen ensivierailu meille", sanoo markkinointiviestintäpäällikkö Maria Arruda Invest in Finlandista.

"Aiomme ensi vuonna jatkaa Hollannissa syksyllä alkaneita projektejamme asiakashankinnan puolella. Oltuamme tässä tapahtumassa meillä on parempi tuntuma hollantilaiseen business-kulttuuriin ja kulttuuriin yleensä. Verkostomme Hollannissa vahvistuivat myös ihan uudella tavalla", jatkaa Invest in Finlandin toimistopäällikkö Kaija Laitinen.

"Tapasimme lyhyessä ajassa paljon todella ystävällisiä ihmisiä. Toimimme strategiamme mukaisesti tiiviimmin tietyissä kohdemaissa ja Hollannissa olemme tehneet vasta joitakin projekteja - mutta tulevaisuudessa haluamme saada yhä paremman käsityksen hollantilaisista kansainvälistyvistä
yrityksistä. Näemme, että useilla aloilla hollantilaisilla yrityksillä olisi liiketoimintamahdollisuuksia Suomessa.", Maria ja Kaija pohtivat.

Mitä Pohjois-Alankomaissa on tarjolla?

Kaikissa tapaamisissa tuli esille, että alueen toimijat tuntevat Suomen erinomaisesti ja kannustavat Suomea vahvistamaan läsnäoloaan Pohjois-Alankomaissa. Groningenin provinssi tunnetaan perinteisesti laivanrakennuksesta, logistiikkapalveluista sekä energiatuotannosta; Nordstream-kaasuputken hollantilainen osakas Gasunie pitää päämajaansa Groningenissa. Uusi painopiste on nyt tietoyhteiskunnan vahvistamisessa ja suomalaiselle alan osaamiselle on kysyntää.