Kesä kansainvälisen rauhan ja oikeuden kaupungissa

Oikeustieteen opiskelija Anniina Kananen vietti kolme kuukautta korkeakouluharjoittelijana Haagin suurlähetystössä tutustuen kansainvälisiin järjestöihin ja diplomatiaan.

Anniina pyörän kanssa edustuston edessä
Kokouksiin kulkeminen Haagissa käy kätevästi polkupyörällä!

Kesä kansainvälisen rauhan ja oikeuden kaupungissa

 

Vuoden 2019 kesä tulee jäämään mieleeni pitkäksi aikaa, sillä sain viettää tämän kesän korkeakouluharjoittelijana Haagin suurlähetystössä, Alankomaissa.

Alkuvuodesta sähköpostiini kilahti erittäin mieluinen viesti: ”näkisimme sinut mielellämme täällä Haagissa kesällä!” Tiesin tuolloin, millaiseen maahan ja kaupunkiin olen muuttamassa kesäksi, sillä olin jo aikaisemmin asunut Alankomaissa. En kuitenkaan  osannut arvata millainen kesäni tulee käytännössä olemaan. Suurlähetystöharjoittelu on siinä mielessä jännittävä kokemus, että en tiennyt ollenkaan minkälaisia kollegani tulevat olemaan – työhaastattelukin, kun tapahtui puhelimessa; onnekseni kaikki täällä ovat olleet erittäin mukavia ja auttavaisia.

Peace Palace Haagissa. Kuva: Anniina Kananen

Jos minulta olisi kysytty vuosi sitten, mitä tulen tekemään kesällä 2019, en olisi kaukaisimmissakaan unissani osannut kertoa istuvani kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) ja kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kokouksissa. Olin käytännössä ainoastaan kuullut OPCW:n nimen ja nähnyt rakennuksen mutta en esimerkiksi tiennyt, että OPCW:llä on hallintoneuvosto, jonka kokousta pääsin seuraamaan heinäkuussa useamman päivän ajan.

Kesä- ja heinäkuussa työtehtäväni ja työpäiväni koostuivat pääsääntöisesti erilaisiin kokouksiin osallistumisesta ja niistä raportoimisesta. Erityisesti OPCWn kokouksissa minulle on avautunut aivan uudella tavalla miten kansainväliset järjestöt ja maailmanpolitiikka toimii päivittäisellä tasolla ja mitä kaikkea niissä tapahtuu. Kokouksissa pääsin verkostoitumaan hyvin ja niissä tutustuin myös muiden lähetystöjen harjoittelijoihin. Tässä kaupungissa ei tarvitse olla yksin harjoittelijana ja muut harjoittelijat ovatkin mukava sosiaalinen verkosto vapaa-ajalla.

Tänä kesänä suoritettu harjoittelu on siinäkin mielessä ollut mielenkiintoinen kokemus, että olen päässyt näkemään, miten EU-puheenjohtajuuskausi toteutuu näin paikallisella tasolla mutta näin myös sitä edeltävän ajan.

 

Töiden ulkopuolelta minulle jää pitkäksi aikaa mieleen tästä kesästä kaikkien uusien tuttavuuksien lisäksi myös Haag kaupunkina ja sen lähialueet. Pitkiin etäisyyksiin tottuneelle pohjoissuomalaiselle etäisyydet kaupunkien välillä Alankomaissa tuntuvat erittäin lyhyiltä, joten olen käynyt tutustumassa vapaa-aikana eri kaupunkeihin päiväseltään. Vaikka en tänä kesänä päässyt uimaan suomalaiseen järveen, olen kuitenkin päässyt Scheveningenin uimarannalle ihailemaan Atlantin valtamerta ja uimaan meressä. En myöskään varmaan tule kovin helpolla unohtamaan helleaaltoa, jonka keskellä elimme heinäkuun lopussa, kun lämpötilat nousivat lähelle 40 astetta.

 

Scheveningen-rannalle pääsee keskustasta nopeasti vaikka työpäivän jälkeen. Kuva: Anniina Kananen

Kesän ’huippukohtina’ minulle on jäänyt mieleen jo mainittu OPCW:n hallintoneuvostokokous, ICC:n tuomionluvun seuraaminen ja Amsterdamin Pride-tapahtumaan osallistuminen. Vaikka harjoittelun sisältö on hieman poikennut siitä, mitä etukäteen ajattelin sen olevan, olen viihtynyt töissä erittäin hyvin ja oppinut päivittäin uutta. Jos luet tätä ja mietit hakevasi harjoitteluun tänne tai toiseen suurlähetystöön, en voi kuin kehua kokemustani täällä ja kannustaa hakemaan. Minulle on ainakin jäänyt harjoittelun myötä erittäin positiivinen mielikuva diplomatiasta sekä suurlähetystötyöstä ja ulkoministeriöstä.

 

 

Teksti: Anniina Kananen, korkeakouluharjoittelija
Kuvituskuva: Suomen suurlähetystö