Minister Väyrynen: Nigerias marknader har potential

Pressmeddelande 85/2010
17.3.2010
 

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen uppmanar finska företag att bege sig ut på Nigerias marknader.

”Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det har väldiga naturrikedomar. Vi finländare har högteknologi som går att anpassa till krävande förhållanden, och vi har lösningar till bland annat energihushållning, gruvindustri, avfallshantering och grundläggande hälsovård. Finska företag besitter stort kunnande när det gäller att förbättra energieffektivitet, producera förnybar energi och skydda miljön” betonade ministern, efter att ha träffat Nigerias myndigheter och representanter för näringslivet på ort och ställe.

Enligt Väyrynen har finska företag inte ännu varseblivit möjligheterna med Nigerias marknader, och landets skamfilade rykte internationellt har kanske bidragit till att intresset förblivit svagt.
”Nigeria är betydligt bättre än sitt rykte. Man är ivrig att samarbeta och intresserad av finskt kunnande. Nigeria utgör också en port till andra afrikanska länder. Afrika är en världsdel på uppgång och det är viktigt att finländarna är ute i tid” påpekade ministern.

Den regionala dimensionen togs särskilt upp under ett seminarium som den västafrikanska ekonomiska gemenskapen ECOWAS arrangerade.

Minister Väyrynen gjorde en tre dagars exportfrämjande resa till Nigeria 14-17 mars. Med på resan följde en 20 personers företagsdelegation. Under resan träffade minister Väyrynen den tjänsteförrättande presidenten i huvudstaden Abuja, samt utrikesministern, handels- och industriministern och ett antal andra ministrar som är av central betydelse för företagssamarbete. I landets finansiella centrum, Lagos, hörde bland annat möten med delstatsguvernören och handelskammarens ledning till programmet.

Närmare upplysningar: enhetschef Helena Airaksinen tel. 040 8293 412 och ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala tel. 040 753 4375.
 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka