Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki: Handel och utveckling stöder varandra


"Det pågår både en krävände behandling av agendan angående världshandel, handel och utveckling - med det här hänvisar jag till WTO:s förhandlingsrond och dels till strävan att med UN i spetsen nå utvecklingsmålsättningarna - och samtidigt djuptrotade diskussioner om funktionen och utvecklingen av dess internationella struktur", sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki vid Finlands FN-förbunds möte i Helsingfors i måndags.

Det har kommit fram många väsentligt viktiga saker under WTO:s förhandlingsrond, även om processen ännu är ofullbordad. Man bör också vara nöjd med slutresultatet i samband med FN:s möten i Monterrey och Johannesburg. Lehtomäki påpekade att besluten bör även verkställas och Finland som ett rikt västerland som har ansvar för FN:s ordförandeskap bör bära sin speciella förpliktelse.

"Det här kommer konkret fram i samband med det officiella utvecklingsstödet och dess nivå. I regeringsprogrammet är vi bundna att öka anslaget och enligt Holkeris arbetsgrupps mål strävar vi att nå nivån 0,7 procent innan 2010. I maj kommer vi att diskutera om vad det här betyder på årsnivå. För min del kommer jag att ansvara för att det här förverkligas i praktiken", sade Lehtomäki.

Lehtomäki sade också att i samband med att utvecklingsbiståndet växer måste man uppriktigt iaktta insatsen av medborgarorganisationerna. "Utvecklingsbiståndet är inte tillräckligt. Handeln och dess regler har också ett lika viktigt inflytande på utvecklingen. Med hjälp av rejäl handel och rättvist öppna marknader har alla en möjlighet till framgång, att skaffa förmögenhet och ta hand om dem som behöver hjälp."

Lehtomäki påpekade även att i samband med frågor om handel måste finska företagens intressen skyddas såsom sysselsättning, social välfärd osv. Regeringens främsta målsättning är att förbättra sysselsättningen. När det är frågan om ansvarsfulla ting är den här synvinkeln ytterst viktig och kan inte glömmas. Finland kan inte offra sina egna nationella intressen och ändra strukturen för den internationella handeln. Förändringen börjar i och med att systemets rättsenlighet evalueras och utvecklas i internationell kontext.

"Jag kan inte undgå utmaningen som är anknuten till konsekvensen mellan handeln och utvecklingspolitiken", sade Lehtomäki. "Den tillhör mitt ministeransvar, och trycket för det här har fötts bland dem som förverkligar utvecklingsbistånd i praktiken", konstaterade Lehtomäki.

"Jag lovar icke snabba beslut, men kommer att granska saken som en ambitiös och praktisk fråga, i samband med vilken hela ministeriet har mycket att lära sig". Lehtomäki påpekade att det är viktigt att iaktta frågorna från ett mer omfattande perspektiv. Den förra regeringen påbörjade med ledningen av utrikesministeriet Helsingfors-processen i vilken Finland tar ansvar för globala frågor med att utveckla det globala besittningstänkadet.

"Hela nya regeringen stöder Helsingfors-processen. Tillsammans med min kollega minister Tuomioja kommer vi att stöda och vägleda denna process. Processen kommer att skapa ett nytt sätt för medborgarorganisationerna att likvärdigt delta i politiken. Det är alltså frågan om en utmaning för dem som bär ansvaret för världen."

"Dialogen förutsätter en förmågan att kunna lyssna, ta ansvar och att presentera nya förslag. Det här är en utmaning som måste tas emot om alla vill ta sitt ansvar på 2000-talet och delta i den politiska besittningen."

"Jag är färdig att ta mitt ansvar. Jag anser att det möjligen inte är lämpligt att vänta sig snabba resultat, men jag kommer att bära mitt ansvar med hela mitt hjärta trogen mitt förnuft, såsom det bör göras inom ramen för det finska politiska systemet", lovade Lehtomäki.

Ytterligare information: specialmedarbetare Satu Mäki, gsm 040 8293298.




















WTO