Jämställdhetsfrämjande utrikespolitik temat för en internationell konferens

Utrikesminister Pekka Haavisto har sammankallat en internationell konferens som handlar om feministisk utrikespolitik och jämställdhet. Konferensen hålls i Helsingfors den 16 november. Syftet med konferensen är att diskutera och utbyta kunskap om frågor som rör innehållet i och metoderna för en jämställdhetsfrämjande utrikespolitik. Ett ytterligare mål är att öka debatten om feministisk utrikespolitik i Finland. På uppdrag av utrikesminister Haavisto har det beställts en oberoende utredning om hur jämställdheten har förverkligats i Finlands utrikespolitik.


 

”Det är fint att få höra internationella experters syn på hur jämställdheten och kvinnors och flickors rättigheter kan främjas på ett effektivt sätt. Finland ska vara med på alla centrala forum inom detta tema som är väldigt viktigt för oss nationellt ”, säger utrikesminister Haavisto.  

Temana för konferensens paneldiskussioner är kvinnor som utrikespolitiska aktörer och fredsbyggare, förebyggande och stoppande av sexuellt och könsrelaterat våld, främjande av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt feministisk utrikespolitik som verktyg i den föränderliga säkerhetspolitiska miljön.

I panelen diskuterar riksdagsledamöterna också feministisk utrikespolitik i en finländsk kontext. Vidare ska det presenteras en oberoende utredning om hur jämställdheten har förverkligats i Finlands utrikespolitik. Utredningen som har gjorts på utrikesministerns initiativ ges ut i samband med konferensen och kan från och med den 16 november läsas på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.)

Konferensen ordnas på grund av de rekommendationer som delegationen för internationella frågor om mänskliga rättigheter lämnat till utrikesministeriet. Enligt delegationens rekommendationer ska utrikesministeriet förbinda sig till en ”utrikespolitik som främjar jämställdhet och kvinnors rättigheter på ett människorättsbaserat och intersektionellt sätt (Feminist Foreign Policy, FFP)”. Rekommendationerna kan läsas på webbplatsen för Kvinnoorganisationernas Centralförbund(Länk till en annan webbplats.) (på finska).

Konferensen kan följas i direktsändning på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Läs mer:

Mer information

  • Katri Viinikka, jämställdhetsambassadör, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 276
  • Katariina Salo, projektassistent, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 475
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].