Yli 150 ulkomaista toimittajaa seuraa eduskuntavaaleja


Sunnuntain eduskuntavaaleja seuraa Suomessa yli 150 akkreditoitua ulkomaista toimittajaa. Eniten toimittajia saapuu Pohjoismaista ja EU-maista, mutta myös esimerkiksi Mosambikista, Intiasta, Kiinasta ja Irakista.

Vaaleihin akkreditoitujen toimittajien määrä on hieman suurempi kuin vuoden 1995 vaaleissa. Tänä vuonna noin 100 toimittajaa akkreditoitui vaaleihin ulkoministeriön internet-palvelun kautta.

Internet-palvelunsa lisäksi ulkoministeriön lehdistö-ja kulttuuriosasto (LKO) on laatinut kansainvälisille toimittajille Suomen poliittista kenttää valottavan vaalioppaan, joka on julkaistu englannin ja ruotsin kielillä. Lisäksi on julkaistu erillinen englanninkielinen taskumediaopas, joka sisältää vaalien tärkeimmät tapahtumat ja yhteystiedot. Molemmat oppaat on nähtävänä myös internetissä, ja mediaopasta päivitetään jatkuvasti.

LKO on järjestänyt tiedotustilaisuuksia, joissa kansainvälisen median edustajat tapaavat suomalaisia puoluejohtajia. Lisäksi Yleisradion suuri vaalikeskustelu torstai-iltana simultaanitulkataan englanniksi. Ulkomaiset toimittajat voivat seurata tapahtumaa LKO:n tiloissa.

Vaalipäivänä akkreditoitunut kansainvälinen media voi seurata Yleisradion järjestämää vaalitulospalvelua Isossa Pajassa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Vaalitulosten selvittyä puolueiden puheenjohtajat ovat kansainvälisen lehdistön haastateltavina.

Vaalien jälkeisenä päivänä toimittajille tarjotaan vaalianalyysi. Vaalitulosta LKO:ssa kommentoivat professori Jan Sundberg Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselta ja tilastojohtaja Riitta Harala Tilastokeskuksesta.

Toimittajien lisäksi vaaleja seuraavat Suomessa ulkoasiainministeriön vieraat Nepalista, Indonesiasta, Keski-Aasiasta sekä laajasti IVY-maista ja Mongoliasta.