YK:n rotusyrjinnän vastainen komitea antoi Suomea koskevat päätelmänsä


Tiedote 186/2003
25.8.2003


Suomen hallituksen edustajat olivat 14.-15. elokuuta YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean kuultavina Genevessä. Kuulemisessa käsiteltiin Suomen lokakuussa 2001 YK:lle toimittamaa kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa 16. määräaikaisraporttia. Kokouksessaan 22. päivänä elokuuta 2003 komitea hyväksyi Suomea koskevat päätelmänsä.

Rotusyrjinnän vastainen komitea pitää myönteisenä muun muassa hallituksen etnisen syrjinnän ja rasismin vastaisen toimintaohjelman hyväksymistä, vähemmistövaltuutetun viran perustamista ja vähemmistöjä koskevien tutkimusten ja selvitysten tekemistä. Komitea suhtautuu myönteisesti rikoslain uudistukseen, jonka yhteydessä rangaistuksen koventamisperusteisiin lisättiin rasistiset motiivit. Lisäksi komitea pitää myönteisenä rikoslain täydentämistä säännöksillä, joiden mukaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen on rangaistavaa, erityisesti siltä osin kuin tämä koskee rotusyrjintää edistäviä ja siihen yllyttäviä järjestöjä. Edelleen komitea suhtautuu myönteisesti valmisteilla olevaan hallituksen esitykseen laiksi yhdenvertaisuuden turvaamiseksi, jolla on tarkoitus panna toimeen kaksi Euroopan unionin direktiiviä (2000/43/EY, 2000/78/EY).

Komitea on pahoillaan siitä, että saamelaisten maaoikeuskysymystä ei ole ratkaistu ja kehottaa jatkamaan pyrkimyksiä kysymyksen ratkaisemiseksi. Komitea kiinnittää myös huomiota Suomessa omaksuttuun saamelaisten määritelmään. Komitea on huolissaan rasististen asenteiden esiintymisestä tiettyjen väestöryhmien, erityisesti nuorten keskuudessa ja rasistisen aineiston leviämisestä internetin välityksellä. Komitea ilmaisee myös huolensa ulkomaalaislain mukaisesta turvapaikkahakemusten nopeutetusta käsittelystä ja käännyttämistä koskevan päätöksen nopeasta täytäntöönpanosta. Lisäksi komitea kiinnittää huomiota romanien kohtaamiin vaikeuksiin työllisyyden, asumisen ja koulutuksen osalta sekä siihen, että rasististen rikosten uhrit ottavat harvoin yhteyttä viranomaisiin kokemansa rikoksen jälkeen.

Suomen YK:lle toimittama rotusyrjinnän poistamista koskeva 16. määräaikaisraportti on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilta formin.finland.fi/ihmisoikeudet(Linkki toiselle web-sivustolle.) kohdasta Ihmisoikeusraportointi.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Eero J. Aarnio, oikeusministeriö, puh: 09 1606 7694 ja 040 528 5050.










Suomi sai kiitosta YK:n rotusyrjinnän vastaiselta komitealta

YK
ihmisoikeudet
rasismi