Vilén: Irakin kriisi velvoittaa onnistumiseen WTO-neuvotteluissa


"WTO-neuvotteluissa on meneillään vaihe, jossa koko prosessin näkymät näyttävät melko epävarmoilta. Irakin kriisi kuitenkin velvoittaa neuvottelijoita onnistumiseen", painotti maanantaina Rovaniemellä puhunut ulkomaankauppaministeri Jari Vilén.

Dohan kehityskierroksen nimellä kulkevat WTO-neuvottelut lähenevät puolivälin etappia ja syyskuussa Cancunissa pidetään järjestön ministerikokous, jonka tavoitteena on tasoittaa tietä neuvottelujen konkreettiselle loppuvaiheelle, mikä tulisi saada päätökseen vuonna 2004.

Neuvottelut eivät ole tähän mennessä sujuneet tavoitellulla tavalla. Tämä voitiin todeta maaliskuun lopussa, jolloin oli määrä päästä yhteisymmärrykseen maatalouskauppaa koskevien neuvottelujen tavoiteraameista. Tämän pohjalta WTO-jäsenten olisi sitten pitänyt Cancunin kokoukseen mennessä tehdä ehdotuksensa siitä, millä tavoin ne aikovat toteuttaa esimerkiksi erilaiset maataloustuen leikkaukset. Tavoiteraamista ei kuitenkaan päästy yhteisymmärrykseen. Mielipide-erot olivat liian suuret erityisesti EU:n ja suurten maatalousviejämaiden välillä.

Jo aikaisemmin määräaikoja on jouduttu ylittämään muun muassa kehitysmaiden erityisasemaan liittyvien kysymysten osalta. Vilénin mukaan tästä ei kuitenkaan tule vetää sitä johtopäätöstä, että neuvottelut olisivat kokonaan umpikujassa. "Monenkeskinen prosessi tarvitsee määräaikoja neuvottelujen vauhdittamiseksi. Ne ylittyvät kuitenkin lähes säännönmukaisesti ja vasta neuvottelukierroksen lopullisen määräajan lähestyessä voidaan luotettavasti arvioida, miten on edistytty", hän toteaa.

Maatalouskauppa näyttää tälläkin kertaa muodostuvan vaikeimmaksi alueeksi. Vapauttamisvaraa on, ja useille keskeisille viejämaille kyseessä on koko neuvottelukierroksen tärkein prioriteettiala. EU:lle asia on hankala, koska sen neuvotteluvara on pieni unionin aikaisempien, muun muassa laajentumiseen liittyvien päätösten pohjalta. "Toivottavaa olisi, että unioni tekisi vielä kesään mennessä sellaisia maataloustukien rakenteisiin liittyviä päätöksiä, jotka lisäisivät tätä liikkumavaraa. Tämä auttaisi saamaan WTO:n maatalousneuvotteluissa aikaan sellaista edistystä, joka mahdollistaisi koko neuvottelukierroksen myönteisen päättämisen", Vilén arvioi.

Myös Irakin sota synkistää WTO-kierroksen näkymiä - varsinkin jos se jatkuu pidempään. Toisaalta sodan kielteiset talousvaikutukset ja syntyneet poliittiset ristiriidat tekevät WTO-neuvottelujen onnistumisen entistäkin tärkeämmäksi. Vilén uskookin, että eri tahoilla lienee sodan jälkeen tarvetta tiiviimpään yhteistyöhön. "Toivoa sopii, että tämä tarve purkautuu konkreettisesti jo syyskuun WTO-ministerikokouksessa."

Vilénin mukaan Suomen kantojen täytyy olla syyskuussa kunnossa. "Meidän on oltava rakentavana osapuolena etsimässä yksimielistä ratkaisua yli 140 osallistujamaan kesken. Sen lisäksi, että Irakin kriisi velvoittaa meitä onnistumiseen, on Suomen erityinen intressi, että neuvotteluissa päästään rakentavaan lopputulokseen. Suomen menestys riippuu viennistä, ja pienenä maana Suomi tarvitsee ratkaisuja yhteisistä pelisäännöistä."

Neuvottelukierroksen ohella toinen Suomen kannalta merkittävä WTO-prosessi on Venäjän jäsenyyshanke. Se on edennyt konkreettiseen neuvotteluvaiheeseen ja arvioidaan, että maa voisi liittyä kauppajärjestön jäseneksi vuoden 2004 aikana. "Tämä edellyttää kuitenkin paitsi Venäjän sisäisiä uudistuksia niin myös suotuista yhteistyöilmapiiriä sen ja keskeisten kauppakumppaneiden välillä", korostaa Vilén.


Lehdistöavustaja Paula Parviainen, 040 571 9370 ja ulkoasiainneuvos Vesa Himanen, (09) 1605 5501.

















WTO