UM järjesti vientivalvontaseminaarin


Ulkoasiainministeriö järjesti maanantaina 3. helmikuuta Helsingissä ajankohtaisia vientivalvonta-asioita käsittelevän asiantuntija-seminaarin. Tilaisuudessa informoitiin alan yrityksiä kansainvälisen vientivalvonnan viime aikaisesta kehityksestä ja uusista haasteista sekä näiden käytännön vaikutuksista Suomen vientivalvontapolitiikkaan. Lisäksi käsiteltiin yhtäältä kaksikäyttötuotteiden ja toisaalta puolustustarvikkeiden sekä ampuma-aseiden käytännön tason vientivalvontaan liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä.

Strategisesti tärkeiden tuotteiden ja teknologian vientivalvonta on viime aikoina noussut yhä merkittävämmäksi tekijäksi kansainvälisessä turvallisuus- ja kauppapolitiikassa. Yhteistyö EU:ssa ja kansainvälisissä vientivalvontajärjestöissä on selvästi tiivistynyt. Kaikissa puolustustarvikkeita sekä kaksikäyttötuotteita valvovissa järjestelyissä on tarkasteltu valvontalistoja ja toimeenpanon tehostamista. Yhteistyön tehostaminen on merkinnyt myös uudenlaisia vienti- ja rajavalvontaan liittyviä toimia esim. konttiturvallisuuden alalla.

Elintärkeiden turvallisuus- ja taloudellisten etujensa turvaamiseksi Suomen on tärkeää kuulua niiden maiden ryhmään, jotka harjoittavat tehokasta, vastuullista ja hyvin harkittua vientivalvontaa. Yhtä lailla Suomen on voitava varmistaa talouselämän kehitykselle tärkeä korkean teknologian saanti. Samalla on pyrittävä turvaamaan suomalaisten yritysten vienti- ja kansainväliset yhteistyömahdollisuudet.

Seminaari järjestettiin yhteistyössä kauppa- ja teollisuusministeriön, puolustusministeriön, sisäasiainministeriön, tullihallituksen, suojelupoliisin sekä Metalliteollisuuden keskusliiton kanssa.
Tilaisuuteen osallistui kaikkiaan n. 150 henkilöä.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Erik Lundberg, puh. 160 55584, sekä lähetystöneuvos Tapani Lehtinen, puh. 160 55546, ulkoasiainministeriö