Ulkoministeriöön perusteilla uusi globaaliasioiden linja

Ulkoministeriö jatkaa organisaatiouudistusta, jolla se tehostaa toimintaansa ja vastaa 2000-luvun haasteisiin. Monenkeskisten asioiden työnjako ja sisäinen koordinaatio uudistuvat näkyvästi. Euroopan, Itälinjan, Afrikan ja Lähi-idän sekä Amerikan, Aasian ja Oseanian aluelinjojen rinnalle perustetaan globaaliasioiden linja. Linjalle on tarkoitus koota ne ulkoasiainministeriön poliittisella, kehitysyhteistyö- ja kauppapoliittisella osastolla hoidettavat asiat, joiden yhteisenä nimittäjänä on globalisaatio ja YK-järjestelmä.

Ulkoasiainhallinto on ainoa globalisaatiota sen koko laajuudessa seuraava viranomainen ja sillä on valtionhallinnossa päävastuu globalisaation hallintaan liittyvien kysymysten yhteensovittamisesta.

Globaaliasioiden linjalle kaavaillaan kuutta yksikköä. Ne ovat yleisten globaaliasioiden yksikkö, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen yksikkö, kehitysrahoituspolitiikan yksikkö, kansainvälisten ympäristöasioiden yksikkö, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö ja humanitaarisen avun yksikkö. Yksiköiden tarkemmista tehtävänkuvauksista sekä henkilöstö-, tila- ja tietohallintoratkaisuista päätetään syksyn kuluessa. Uuden globaaliasioiden linjan on määrä aloittaa työskentelynsä 1. tammikuuta 2003.


Lisätietoja: alivaltiosihteeri Pertti Torstila, UM, puh. 1605 5020