Ändringar i utrikesministeriets organisation 1.1.2004


Pressmeddelande 303/2003
22.12.2003


Utrikesministeriets informationsförmedling effektiveras genom att ministeriets externa och interna informationsförmedling sammanförs till en avdelning som får namnet informations- och kulturavdelningen. Utvecklingspolitiska avdelningens informationsenhet överförs till informations- och kulturavdelningen och ges namnet enheten för utvecklingspolitisk information. Denna enhet får även ansvaret för förvaltningen av stödet för information om finska och internationella organisationers projekt för utvecklingsfrågor och globala frågor. Samtidigt får den nya informations- och kulturavdelningen en andra biträdande avdelningschef med ansvar för den utvecklingspolitiska informationen.

Intranätsredaktionen, som sköter utrikesministeriets interna information, överförs till informations- och kulturavdelningens webbredaktion.

Vid utrikesministeriets rättsavdelning slopas linjeindelningen. Till enheten för klagomål rörande mänskliga rättigheter fogas även övrig rättslig utveckling av de mänskliga rättigheterna och enhetens namn blir enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden. Fördragsenheten ändrar namn till enheten för traktaträtt.

Namnet på politiska avdelningens enhet för forskning och planering ändras till enheten för planering och forskning. Namnändringen ger uttryck åt den förändrade tyngdpunkten i enhetens arbete. Namnet på ministeriets övervaknings- och inspektionsenhet ändras till enheten för intern granskning som bättre beskriver enhetens uppgifter.

Dessa revideringar, som träder i kraft vid inledningen 2004, har huvudsakligen genomförts genom ändringar i utrikesministeriets arbetsordning. Arbetsordningen i sin helhet har offentliggjorts på utrikesministeriets webbplats formin.finland.fi.

Närmare upplysningar: avdelningschef Yrjö Länsipuro, tfn 160 55800, 040 754 4448