Utrikesministeriet: Gör det lättare för f.d. finländska medborgare att återfå medborgerskap

Utrikesministeriet har gett sitt utlåtande om den nya lagen om medborgerskap. Lagförslaget bereds av inrikesministeriet och avsikten är att den skall ges till riksdagen under kommande höst.

Ur utrikesförvaltningens synpunkt är de centrala principerna i lagreformen att man godkänner multinationalitet, förhindrar att någon saknar medborgerskap samt människorättssynpunkter som jämlikhet mellan könen.

Utrikesministeriet anser det vara särskilt viktigt att underlätta finländska medborgare att återfå sitt finländska medborgarskap som de i tiden på basen av den gamla lagen om medborgarskap förlorade. Utrikesministeriet anser detta vara i Finlands intresse. Att återfå medborgarskapet är viktigt för att upprätthålla kontakterna med hemlandet och förenkla möjlig återflyttning. Även de utlandsfinländska organisationerna har kraftfullt drivit på denna möjlighet.

Enligt den nuvarande lagen förlorar man sitt finländska medborgarskap om man söker medborgarskap i annat land.
Enligt nu föreslagna lag skulle man kunna bevara sitt medborgarskap om ifrågavarande lands lag om medborgarskap tillåter det. Dubbelt medborgarskap accepteras numera i allt flera länder, bl.a Sverige, Förenta staterna, Kanada och Australien, där det finns många f.d. finländska medborgare.

Enligt övergångsreglerna i lagförslaget skulle de som på basen av den gamla lagen om medborgarskap kunna med vissa restriktioner genom anmälning kunna söka tillbaka finländskt medborgarskap. I utrikesministeriets utlåtande går man ut från att alla som enligt den gamla lagen förlorat sitt medborgarskap skulle ges denna möjlighet.

Inom utrikesministeriet har man beräknat att det ute i världen finns tusentals f.d. finländska medborgare som evetuellt önskar få tillbaka sitt medborgarskap. Av dem finns största delen i Sverige. Enligt utrikesministeriet borde man göra det så enkelt som möjligt att återfå medborgarskapet. Avgiften som uppbärs för behandlingen av ärendet får inte vara ett hinder. I utrikesministeriet anser man den svenska modellen vara god. Enligt denna kan en f.d. svensk medborgare på internet-sidorna plocka fram en anmälan hur återfå medborgarskapet och sända den med vederbörande betyg direkt till behörig myndighet.

De nya lagen om medborgarskap har stor betydelse för utrikesförvaltningen, både beträffande ekonomi och personal. Den kommer att öka konsulära uppgifter för alla finländska medborgare bl.a angående pass, värnplikt, notariat, befolkningsregister, valarrangemang, meddelanden, underhåll, faderskapsundersökning, bidrag och brottsmål. Även förfrågningar från och rådgivning till medborgarna kommer att öka.

Utlåtandet kan läsas på utrikesministeriets hemsidor formin.finland.fi.

Ytterligare information: chefen för konsulavdelningen Pekka Hyvönen, utrikesministeriet, tel. 1605 5739.
















Suomi