Ulkoministeri Haavisto EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen

EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 21. helmikuuta. Kokouksen pääaiheita ovat Euroopan turvallisuustilanne, ilmastodiplomatia, Bosnia-Hertsegovina, EU:n ja Persianlahden yhteistyöneuvoston kokouksen valmistelu sekä EU:n kyberharjoitus. Lisäksi ministerit käyvät epävirallisen keskustelun Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa. Ajankohtaisena aiheena käsitellään lyhyesti Malia. Kokouksessa hyväksytään päätelmät ilmastodiplomatiasta sekä koordinoidusta merellisestä läsnäolosta.

Euroopan turvallisuustilanteesta käydään keskustelu jatkona tammikuun (24.1.) ulkoasiainneuvoston keskustelulle. Huomion kohteena ovat Venäjän sotilaallisen uhkan kasvu Ukrainan läheisyydessä ja välitön turvallisuustilanne Ukrainassa ja laajemmin koko Euroopassa. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on ministeriaamiaisen vieraana.

“Euroopan unioni ja Suomi tukevat vahvasti Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Venäjällä on vastuu tilanteen de-eskaloinnista”, ulkoministeri Haavisto toteaa.

Ulkoministerit vaihtavat kokouksessa näkemyksiä ilmastodiplomatiasta, painopisteenä Glasgow’n ilmastokokouksen (COP26) tulosten täytäntöönpano ja EU:n vaikutustyö. Aiheesta hyväksytään ulkoasiainneuvostossa myös päätelmät.

Bosnia-Hertsegovinan osalta ministerit keskustelevat maan poliittisesta tilanteesta ja vaalilainsäädäntö- ja perustuslakiuudistuksesta, sekä EU:n jatkotoimista. Keskustelu on jatkoa ulkoasiainneuvostossa syksyn 2021 aikana käydyille keskusteluille.

Ulkoasianneuvoston yhteydessä järjestetään yhteiskokous Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) kanssa, mistä ulkoministerit keskustelevat myös ulkoasiainneuvostossa. Suomi tukee alueellisen yhteistyön syventämistä EU:n ja GCC:n välillä eri sektoreilla.

Ulkoministerit käyvät myös skenaariopohjaisen keskustelun osana Ranskan EU-puheenjohtajuuskaudella toteutettavaa EU-kyberharjoitusta. Ranska on käynnistänyt kyberturvallisuutta koskevan päätöksentekoharjoituksen tammikuussa 2022. Ulkoasiainneuvosto keskustelee muun muassa jäsenmaiden, EU:n ulkosuhdehallinnon ja komission toimista ja työkaluista skenaarion pohjalta.

Kokouksessa on määrä hyväksyä päätelmät ilmastodiplomatian lisäksi koordinoidusta merellisestä läsnäolosta.

 

Lisätietoa:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Sampo Saarinen p. +358 295 350 404

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen p. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa [email protected].