Utrikeshandelsminister Jari Vilén reser till Moskva

Utrikeshandelsminister Jari Vilén besöker Moskva den 27 september. I samband med besöket träffar minister Vilén med förste biträdande ministern för ministeriet för ekonomisk utveckling och handel Elvira Nabiullina samt viceminister Juri Zdanov. På dagordningen står bl.a nuläget för avtalet om investeringsskydd mellan Finland och Ryssland. de bilaterala handels- och affärsförhållandena, de ekonomiska relationerna mellan EU och Ryssland samt Rysslands förberedelser för WTO-medlemskap.
På programmet står även samtal med verkställande direktören för Rysslands industri- och företagarförbund Arkadi Volski.

Minister Vilén samtalar också i Moskva verkande finländska företagsledare om utvecklingsperspektiven och handeln och det ekonomiska samarbetet mellan Ryssland och Finland samt möjligheterna för de finländska myndigheterna att befrämja handel. På den gemensamma arbetslunchen deltar representanter för Fortum, Stockmann, Skanska,StoreEnso, International Moscow Bank och Finpro Moskva samt den finländska ordföranden för Moskvabaserade European Business Club.

Samma vecka arrangeras i Moskva den traditionella internationella Moda-Moscow-utställningen, i vilken deltar 12 finländska textilföretag: Amis, Grunstein Product, Matex, Oratop, Nanso, Naisten Pukutehdas, Promise, Salotar, Selma, Soilituite, Top-Knit och Virke. Minister Vilén besöker mässan och bekantar sig med de finländska företagens avdelningar samt textil- och beklädnadsindustrins perspektiv i Rysslandshandeln. På kvällen arrangerar de finländska företagen i Finlands ambassad i Moskva en modeuppvisning för de viktigaste ryska kunderna och medierna. År 2001 var värdet av Finlands textilexport till Ryssland 44 miljoner euro, dvs. 18 % av värdet för hela exporten.

Ytterligare information:ambassadrådet Timo Kienanen, utrikesministeriets enhet för Ryssland, gsm 040 743 4140 och ministerns specialrådgivare Ukko Metsola gsm 040-7515 173.






Venäjä