Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja El Salvadorin välisen investointisuojasopimuksen

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja El Salvadorin välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen tänään Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. El Salvadorin puolelta sopimuksen allekirjoitti maan ulkoministeri María Eugenia Brizuela de Avila.

Sopimus on neuvoteltu El Salvadorin tammikuussa 2000 tekemän aloitteen pohjalta. Varsinaiset sopimusneuvottelut käytiin San Salvadorissa huhtikuussa 2001.

Sopimus edellyttää suomalaisten sijoitusten syrjimätöntä kohtelua muiden maiden sekä maan omien yritysten sijoituksiin nähden. Suomi pyrkii sopimuksella turvaamaan teollisuutemme yleiset toimintaedellytykset maassa.

Sopimuksella turvataan sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaa siirto maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolet korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Mahdolliset riitatapaukset voidaan kansallisen tuomioistuimen sijaan ratkaista myös kansainvälisessä välimiesoikeudessa lähinnä investoijan oikeusturvan lisäämiseksi.

Suomella on voimassa sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevat sopimukset 39 maan kanssa. Useita sopimuksia on lisäksi eri vaiheissa neuvottelu- ja ratifiointiprosessia.

El Salvador kannattaa vapaakaupan periaatteita ja on Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen. Maa on solminut Guatemalan, Hondurasin ja Meksikon kanssa vapaakauppasopimuksen. Taloudellinen kasvu on maassa viime vuosina ollut ripeää. Kasvua on vauhdittanut etenkin off shore -teollisuus, joka vastaa nykyisin jo yli puolta maan vientituloista.

Useat suomalaiset suuryritykset toimittavat laitteitaan tai palvelujaan maahan etupäässä muualta kuin Suomesta. Korkeimmillaan Suomen kauppa El Salvadorin kanssa on ollut runsaat 33 milj. euroa viime vuosikymmenen puolivälissä. Viennin arvoa ovat ajoittain nostaneet suuret sähkövoimalatoimitukset.

El Salvador pyrkii vahvistamaan asemaansa ulkomaisten investointien kohteena ja on ryhtynyt aktiivisesti houkuttelemaan maahan ulkomaisia sijoituksia neuvottelemalla mm. investointisopimuksia useiden Euroopan maiden kanssa.

Lisätietoja asiasta antaa lähetystöneuvos Jukka Nystén ([email protected]), puh. 1605 5071.