Suurlähettiläs Koistinen tarkasti Suomen suurlähetystökiinteistön Bagdadissa


Suomen Damaskoksen-suurlähettiläs Antti Koistinen, joka toistaiseksi vastaa Irakin asioiden seurannasta alueella, teki lyhyen tutustumismatkan Bagdadiin 28.-30. kesäkuuta yhdessä Suomen Ammanin-kunniapääkonsulin tohtori Rakan Rusheidatin kanssa. Matkan tarkoituksena oli tutustua yleistilanteeseen Bagdadissa sekä tarkastaa Suomen suurlähetystökiinteistö, joka vahingoittui pahoin ryöstelyn seurauksena Irakin sodan aikana.

Turvallisuustilanne on edelleen epävakaa Bagdadissa. Irakissa ei ole toimivaa hallintoa eikä niin muodoin viranomaisia, joihin ulkomaiset edustustot voisivat olla yhteydessä. Hallinnon puuttuminen estää myös kaupallisten tehtävien hoitamisen. Bagdadissa toimivilta ulkomaisilta
edustustoilta ja diplomaateilta on poistettu diplomaattinen koskemattomuus, mikä luonnollisesti rajoittaa toimintaedellytyksiä. Kestänee kuukausia ennen kuin edustustot voivat toimia niiltä edelletetyllä tavalla.

Suomen suurlähetystökiinteistö ryöstettiin täysin sodan aikana, mistä aiheutui myös muita aineellisia vahinkoja. Persianlahden sodasta lähtien Suomen suurlähetystöä on hoitanut ansiokkaalla tavalla toimistonhoitaja Marita Ertomaa-Al Yitayim, joka on pystynyt korjauttamaan kansliarakennuksen suurimmat vauriot. Suurlähetystökiinteistö on kuitenkin korjattava ja kunnostettava perusteellisesti, ennen kuin edustuston normaalin toiminnan aloittamista voidaan harkita.

Lisätietoja: suurlähettiläs Antti Koistinen, Damaskos, Syyria, puh. + 963 11 333 8670, fax + 963 11 373 4740







Suurlähettiläs Koistinen palasi Bagdadista: Tilanne edelleen epävakaa