Ambassadör Jorma Inki leder OSSEs assistensgrupp i Tjetjenien

Ambassadör Jorma Inki leder under år 2002 den assistensgrupp (Assistance Group) som av Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa sänts ut för att verka i Tjettjenien. OSSCs assistensgrupp har sedan 1995 fungerat i Tjetjenien som hör till Ryska Federationen. Från augusti 1996 till juni 2001 måste missionen verka från Moskva.

Det har traditionellt varit OSSEs ordförandeland som utsett missionens chef bland sina egna landsmän, men nu bad faktiskt den nya ordföranden Portugal sin EU-kumpan Finland att ställa en diplomat till sitt förfogande, som sedan utsågs för uppdraget. Portugal meddelade om utnämningen av ambassadör Jorma Inki på OSSE-rådets möte i Wien torsdagen den 24 januari. Bakgrunden till detta exceptionella arrangemang ligger i EU-ländernas intima samarbete, berättade ambassadör Inki fredagen den 25 januarui på en presskonferens om sitt kommande uppdrag. Han kommer att verka med portugisiskt mandat och portugisiska direktiv, "som en i det portugisiska laget".
På ort och ställe är gruppen stationerad i staden Znamenskoje i nordöstra Tjetjenien, dit gruppen kunde återvända från Moskva senaste sommar under Rumäniens OSSE-ordförandeskap.OSSE-gruppen arbetar i nära samarbete med de närvarande experterna från Europarådet och strävar efter ett gott samarbete med lokala myndigheter och medborgaorganisationer. Enligt OSSEs principer skall gruppen koncentrera sig på sina humanitära uppgifter, men också på att övervaka och på allt sätt befrämja demokratin, rättsstatsprinciperna och människorätten.

Innan Inki stationeras i Znamenskoje deltar Inki i OSSEs snabbfältsutbildning i Wien, träffar folk på OSSE-sekretariatet och Portugals ständiga representant i staden. Allra först skall han dock träffa direktören för OSSEs organisation för demokratiska institutioner och människorätt (ODIHR) Gerard Stoudmann, besöka Europarådet i Strasbourg och samtala med OSsEs minoritetsombud Rolf Ekeus i Haag. I början av mars räknar Inki med att träffa Portugals utrikesminister Jaime Gaman på besök i Ryssland och Tjetjenien ty då skulle det öppnas möjlighet att få ytterligare direkta instruktioner på hög nivå av ordförandelandet som styr verksamheten. Inki träffade preliminärt Gaman redan förra september i Lissabon. Inki räknar med att anlända till Tjetjenien i medlet av februari.

Ambassadör Inki är född 1941. Han fick erfarenhet av internationella fältuppdrag typ assistensgrppen när han ledde Europeiska gemenskapens observatörsdelegation ECMM (numera EUMM) för Sydöstra Europa under Finlands EU-ordförandeskap. Han har som ansvarsområde inom finska UM haft bl.a preventiv verksamhet för att hindra våldspräglade konflikter. Inki har ett långvarigt förhållande till Ryssland. Han har fungerat som pressråd i Moskva och som byråchef i UM med ansvar för östhandeln. Han har varit Finlands ambassadör i Belgrad och senast i Oslo.

Ytterligare information: ambassadör Jorma Inki tel. 160 6123, ambassadrådet Hannele Voionmaa tel. 040 840 3448.








ETYJ