Finland lovade 10 miljoner euro till återuppbyggnaden av Afghanistan

Minister Satu Hassi lovade 10 miljoner euro till återuppbyggnad av och humanitär nödhjälp för Afghanistan i biståndskonferensen till förmån för Afghanistan på måndagen i Tokyo. Ministern konstaterade att Finland tillsammans med övriga länder vill delta i hjälparbetet till förmån för det hårt beprövade afghanistanska folket med en betydande och långtida satsning för att säkra fred och välfärd i landet. Finlands bidrag kommer att vara på samma storleksnivå under två-tre år, försäkrade hon.

Enligt en beräkning som gjorts av FN och Världsbanken kommer det under de kommande fem åren att behövas ca 10 miljarder euro för återuppbyggnaden av Afghanistan. Minister Hassi ansåg de mest brådskande och viktigaste målen vara förbättringen av kvinnors, barns och familjers ställning samt minröjning, vilket innebär att Finlands bistånd i första hand kommer att riktas in på dessa mål. Senaste år beviljade Finland Afghanistan humanitär hjälp för en summa på drygt 40 miljoner mark (6,8 miljoner euro).

“Det bästa sätter att förstärka samfundet i sin helhet är att få kvinnorna att delta i allt politiskt och samhälleligt arbete”, inklusive planeringen och förverkligandet av biståndsprogrammen”, konstaterade ministern. Detta förutsätter organisering av utbildning och hälsovård för kvinnorna.

De bidragsgivande länderna bör även bekämpa produktionen och smugglingen av droger, tillade hon. Eftersom Hassi är såväl bistånds- som miljöminister föreslog hon att FNs miljöprogram UNEP skulle kartlägga i vilket skick Afghanistans miljö är. Ävenom Afghanistan behöver ett omfattande internationellt stöd, får man inte glömma världens fattiga. På utvecklingskonferensen i Monterey i mars kommer övriga utvecklingsländer att fråga vad blir över för dem, påminde ministern.

Europeiska Unionen är största enskilda biståndsgivare för återuppbyggnadsprogrammen i Afghanistan. Gemenskapen och medlemmarnas sammanlagda hjälp uppgår i år till 550 miljoner euro, och EU har förbundit sig politiskt att fortsätta med ett betydande bistånd under flera år framöver. USAs utlovade bistånd för detta år är 296 miljoner dollar och Japan lovade 500 miljoner dollar för följande 2 ½ års period. Vid öppningen av konferensen talade bl.a Japans premiärminister Junichiro Koizumi, FNs generalsekreterare Kofi Annan och presidenten för Afghanistans interimregering Hamid Karzai.