Överenskommelse mellan Finland och Estland om samgenomförande av utsläppsminskning


Utrikesministeriet
Miljöministeriet

Pressmeddelande 250/2003
10.10.2003





Estlands miljöminister Villu Reiljan och ministerrådet Roberto Tanzi-Albi vid Finlands ambassad i Tallin undertecknade i dag i Tallin ett projektavtal mellan Finland och Estland som gäller samgenomförande av minskningen av utsläpp av växthusgaser. Ett kraftverk på 8 megawatt som representerar den nyaste tekniken, levererat av Wärtsila Finland Oy Biopower, skall ersätta oljeförbrukningen i staden Paide. Genom avtalet kan den minskning i utsläppen av växthusgaser som kommer till stånd genom den nya flisdrivna fjärrvärmecentralen i Paide räknas finska staten till godo.

Samtidigt undertecknades också ett detaljerat avtal om köp av utsläppsreduktionen mellan Finlands miljöministerium och det estniska värdföretaget Oü Pogi. Finland köper utsläppsreduktion till en volym av 100 000 ton koldioxid åren 2003-2012 till ett pris på 5,34 euro/ton.

Projektet har beretts inom ramen för Finlands försöksprogram för Kyotomekanismerna. Finlands försöksprogram CDM/JI, som administreras av utrikesministeriet, startade år 1999. Finlands miljöcentral svarar för de praktiska uppgifterna i samband med försöksprogrammet. Ett antal andra samgenomförandeprojekt och motsvarande projekt i utvecklingsländerna enligt mekanismen för ren utveckling pågår redan inom ramen för programmet.

Paideprojektet och de avtal som i dag undertecknats har internationell betydelse. De stöder målen för Kyotoprotokollet och bidrar till att protokollet kan träda i kraft.

Vad avser samgenomförande?

Samgenomförande (Joint Implementation, JI) hör till flexmekanismerna enligt Kyotoprotokollet. Vid samgenomförande kommer industriländerna överens om gemensamma åtgärder för att fullgöra sina förpliktelser enligt Kyotoprotokollet. Vid samgenomförande finansierar den ena parten i det andra landet sådana projekt eller åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser där. Mottagaren överlåter genom ett avtal utsläppsreduktionen till finansiären antingen helt eller delvis. Projektlandet drar nytta av finansieringen och den nya tekniken. För finansiärlandet är det ekonomiskt mer fördelaktigt att minska utsläppen genom samgenomförande än genom nationella åtgärder. Med tanke på bekämpningen av klimatförändringen har det ingen betydelse var utsläppen minskas.

Ytterligare information:
Utrikesministeriet, chefen för enheten för avtalsärenden fördragsenheten, lagstiftningsrådet Päivi Kaukoranta, tfn 09 1605 5715
Miljöministeriet, enheten för internationella ärenden, överinspektör Markus Tarasti, tfn (09) 1603 9502
Finlands miljöcentral (SYKE), Finlands försöksprogram CDM/JI, projektchef Kari Hämekoski, tfn 040-565 2125
Wärtsilä Finland Oy, General Manager, Business Control, Biopower Ilkka Heikkilä, tfn 040-820 9186

Ytterligare uppgifter om försöksprogrammet: global.finland.fi/english/projects/cdm(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Ytterligare uppgifter om klimatpolitiken: www.ymparisto.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)





















luonnonsuojelu
ympäristö
ympäristönsuojelu